Месец качествено документално кино на фестивала Master of Art

Месец качествено документално кино на фестивала Master of Art

Днес започва петото издание на филмовия фестивал Master of Art, който ще се проведе в София, Пловдив и Варна. Традиционно прожекциите са през април, но поради кризата с Covid-19 тази пролет организаторите решиха да предложат онлайн издание на феста, което беше много находчиво решение от страна на Найо Тицин. „Фестивалът спечели много разнообразна и голяма публика. В тези 3 седмици, в които се провеждаше онлайн през април, имаше над 40 000 гледания. Това означава 40 000 души публика в кината, което е доста впечатляващо число за един фестивал, който така или иначе е нишов, предлага документално кино и то само за изкуство.“ – казва Найо Тицин в интервю за Джаз ФМ радио.

Сега Master of Art се завръща в киносалоните за месец качествено документално кино. От днес до 24 септември ще бъдат показани 67 пълнометражни и 12 късометражни заглавия в 11 категории, сред които музика, танц, архитектура, дизайн, мода и др. Тази вечер от 19 ч. в „Платформа А6“ фестивалът се открива с „Прегръдката“ - дебютния документален филм на оператора и режисьор Емил Христов в сътрудничество с Калин Серапионов. Лентата разказва за създаването на пътуващата скулптура на Ода Жон „Прегръдката“. В интервю за Джаз ФМ от 2018 г. Ода Жон сподели за своята работа:

„Тази скулптура е направена за вечността. По принцип мечтата на всеки един, който създава, е, ако може произведението да го надживее. За мен това беше един процес, в който достигнах много от собствените си граници. Това не беше свързано само с физическото, с този обем, който първоначално подцених, защото когато рисувам, понякога картините ми стигат до 4 метра и знам пред какво се изправям. Но тук в пространството това беше нещо, което никога не съм чувствала в такава степен и беше толкова трудно за мен самата, че разбрах колко ми беше важна вътрешната причина да бъде създадена тази скулптура - за да устоя, да продължа и всичко това да се случи. Работата по нея за мен лично беше като едно пътуване.“

По пътя към близостта със скулптурата на Ода Жон „Прегръдката“

„Някак си така се случи, че линията за жените в изкуството присъства много силно тази година на фестивала.“ – казва Найо Тицин. Тази основна тема откриваме както в „Прегръдката“ за Ода Жон, така и в други интересни филми като: „Първата жена кинорежисьор: неразказаната история на Алис Ги-Блаше“; „Жените от „Баухаус“; „Дора Маар - между светлината и сянката“ – за фотографката и муза на Пикасо; „Лучита Уртадо: ето ме“ за художничката, която почина наскоро на 99-годишна възраст и която направи първата си изложба в края на своя живот. Като свой фаворит от програмата на Master of Art Найо Тицин посочва филм за друга вдъхновяваща жена - „Изчезването на моята майка“ за легендарния модел Бенедета Барзини. Лентата е заснета от нейния син Бениамино Барезе, който се опитва да разбере защо Барзини страни толкова от камерата и публичността. Сред другите заглавия в селекцията на фестивала се открояват: „Загадката на Веласкес“ за прочутата картина на Диего Веласкес - „Менините“; „Жан-Пол Готие: шантав и шик“ за френския моден дизайнер; „Къде си, Жоао Жилберто?“ за бразилската легенда и боса новата; „Нотр-Дам: Тайната на строителите“ за строителите на шедьовъра на готическата архитектура и мн. др.

Още миналата година, след като е избрал да открият тазгодишното издание на фестивала с филма „Прегръдката“, Найо Тицин споделя, че е решил мотото на фестивала да бъде: „Прегърни изкуството“. „Този слоган още по-силно зазвучава в този момент, защото ако трябва в името на здравето да спазваме някаква социална дистанция заради Covid-19, то няма вирус, който да ни принуди да стоим далече от изкуството. И в момента, в който не можем да прегърнем близките си, можем да прегърнем изкуството.“ – казва Тицин. Той коментира уроците от ситуацията с пандемията така: „Tази година ни дава шанс да станем по-адаптивни, по-гъвкави, да намираме решения и да не сме толкова консервирани, а да търсим различни модели. Намират се начини и аз много обичам тези предизвикателства, защото когато намериш решението на такова предизвикателство, си още по-удовлетворен.“ Цялото интервю на Таня Иванова с Найо Тицин може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Цялата програма на Master of Art може да разгледате в сайта на фестивала и във фейсбук страницата му.