Мелъди Гардо записа песен заедно със свои почитатели. Изпълнението ще бъде включено в предстоящия нов албум на вокалистката

Мелъди Гардо записа песен заедно със свои почитатели. Изпълнението ще бъде включено в предстоящия нов албум на вокалистката

Една от най-въздействащите съвременни джаз певици - Мелъди Гардо, обяви, че новият й албум, който ще бъде издаден следващата година, е на път да бъде завършен. Дискографията на вокалистката наброява три студиийни заглавия, а последният й засега проект е The Absence от 2012 г.

Преди няколко дни Гардо се обърна към почитателите си, давайки им възможност да участват в новия й албум. Тя беше решила да включи хор в една от песните - Preacherman, и помоли феновете си да изпратят демо записи. Тази дълбоко емоционална история, разказана в композицията, е посветена на темата за социалната и расова несправедливост и за нуждата от промяна. Песента е базирана върху историята на Емет Тил - 14-годишно момче от Мисисипи, което е убито през 1955 г. след слухове за флирт с бяла жена. Тил е разговарял с 24-годишната Каролин Брайънт, омъжена за притежателя на малък магазин за хранителни стоки. Няколко дни по-късно нейният съпруг убива момчето по особено жесток начин и хвърля тялото му в реката. "Песента Preacherman казва толкова много, нейните корени са в историята на Емет Тил." - твърди Мелъди Гардо и допълва: "Подобни истории се случват и днес, все още има хора, погребани заради "престъпление", което се основава единствено на цвета на кожата им. Любопитно е как историята на едно момче все още отеква през вековете и как неговата борба е и наша, но това не е задължително и не вярвам, че нещата ще продължават по същия начин. Трябва да има еволюция."

След като стотици почитатели на Мелъди Гардо изпратиха свои записи с идеята да се включат в песента Preacherman, вокалистката написа в своя фейсбук профил: "Звучите прекрасно! Това е саунд, зад който стоят толкова много неща..., саунд, който идва от всички краища на света. Ние сме заедно в това начинание. Невероятни сте! Със сълзи на очи ви благодаря!"

Мелъди Гардо покани своите почитатели да се включат в песента Preacherman на 8 ноември. Тогава едва ли е предполагала какво ще се случи няколко дни по-късно, когато полицай от американския град Кливланд застреля 12-годишно чернокожо дете, размахващо пистолет-играчка на детска площадка. Убийството предизвика масови протести и безредици в САЩ. Засега Мелъди Гардо не е коментирала случая.