Мелъди Гардо с думи за мир и любов след трагедията във Франция. Певицата трябваше да пее на Джаз фестивала в Ница

Мелъди Гардо с думи за мир и любов след трагедията във Франция. Певицата трябваше да пее на Джаз фестивала в Ница

След ужасяващата трагедия в Ница вокалистката Мелъди Гардо написа в профила си във фейсбук няколко думи, с които обобщава как можем да се противопоставим ефективно на омразата и насилието и кои са тези важни неща, които стоят в основата на нашето съществуване. Гардо трябваше да вземе участие в Джаз фестивала в Ница, който поради обстоятелствата беше отменен. Събитието беше планирано да се проведе от 16 до 20 юли, а сред участниците щяха да бъдат групите Snarky Puppy и Steps Ahead, тромпетистът Авишай Коен с Бил Макхенри, Лора Мвула, триото Скофийлд/ Мелдау/ Джулиана, Абдула Ибрахим и др. По-долу публикуваме есето на Мелъди Гардо.

Като идея ние сме създадени с копнежа да бъдем обичани. Ние сме родени с очи, които търсят място за принадлежност и радост. Като деца желаем единствено да сме щастливи. Докато растем, се оформяме и моделираме не само от опита ни, но също така и от средата, която ни заобикаля. Всеки от нас е душа с индивидуален път, но сме свързани с другите чрез нашите действия, желания и мечти.

И двете – и насилието, и омразата, не са нещо, с което се раждаме. Това са състояния, на които се научаваме. Единствената надежда за прекъсване на цикъла от насилие, който виждаме по света, е да спрем да отглеждаме и възпитаваме подобни състояния. Сега Франция е в траур, а ние потегляме за Ница, но ни информираха, че Джаз фестивалът е бил отменен поради съображения за сигурност. Разбира се, тази година там повече няма да се провеждат концерти не само заради тъгата и скръбта на хората, но най-вече заради СТРАХА, че тези събирания могат да станат причина за подобни повтарящи се прояви на насилие.

Кога ще ни бъде позволено да живеем без страх, имайки предвид сегашното състояние на нещата, което предполага още повече насилие? Моите сълзи и съчувствие са за тези, които са в траур и за хората, които бяха убити така безразсъдно във Франция. Съчувствам и на тези, които са научени, че насилието и омразата са нещо естествено, защото те никога няма да разберат колко заразни са усещанията им. Те никога няма да разберат, че радостта и щастието са в основата на тяхното съществуване. Те никога няма да почувстват, че имат правото да празнуват това, че са живи, без да причиняват вреда на другите.

Живеем във време, в което технологиите ни правят толкова свързани, че можем да усетим какво се случва по целия свят. Ние сме по-наясно от всякога за състоянието на човечеството и огромното количество страдание на планетата. Нашата цел не трябва да бъде да създаваме още страдания. Нашата цел трябва да бъде да посочим местата и хората, които страдат най-много и заедно като общност да се справим с тази болка.

Художници, музиканти, поети - ние говорим за това, което чувстваме, което виждаме, за това, което искаме да се промени... Но нищо не е толкова ефективно, колкото човешкият акт на доброта, за да се спре жестокостта в зародиш, още преди да е започнала да се развива в умовете на един млад мъж или една жена. Ние не трябва да продължаваме да проявяваме насилие един към друг, ако се стремим да живеем в хармония, независимо от расата, религията, пола, личните вярвания и културния бекграунд.

Това е моментът, когато светът се нуждае от човешко съчувствие помежду ни. Насилието ще породи още повече насилие, както любовта поражда още повече любов.

Ние се нуждаем от мир.

 

На снимката: Мелъди Гардо на обложката на новоиздадения Live at the Olympia DVD/ Blu-Ray