„Мелник 55“, негоска и македонски вранец на „Орбелус ритъм & вино“

„Мелник 55“, негоска и македонски вранец на „Орбелус ритъм & вино“

На 13 май поляната пред изба „Орбелус“ се превръща в междукултурна празнична джаз сцена на открито. „Орбелус ритъм & вино“ е първият по рода си балкански пролетен фестивал, който ни събира с музиката, виното и природата от красивите земи на България, Гърция и Република Македония. Тримата музиканти, които в съботната вечер ще свирят със своите триа, са Теодосий Спасов, Танос Ставридис и Влатко Стефановски. Всеки от тях ще представи вино от характерен местен сорт грозде, съответно – „Мелник 55“, негоска и локален македонски вранец, съобщават организаторите. Фестивалът се провежда с подкрепата на Джаз ФМ.

Музика, вино и природа в премиерното издание на първия балкански пролетен фестивал „Орбелус ритъм & вино“

Долината на Струма е уникална със своята природа и почви. Само тук у нас средиземноморският климат заедно с песъкливите земи на мелнишкия регион и седемте планини, които обграждат региона, създават перфектната комбинация за уникални локални сортове вино като ранна мелнишка лоза („Мелник 55“), широка мелнишка лоза и сандански мискет. Мелник 55 е краткото име на сорта ранна мелнишка лоза, който показва годината, през която е създаден в експерименталната лаборатория в Сандански като кръстоска между широка мелнишка лоза и френския сорт валдиге. Причината за това е, че познатата ни широка мелнишка лоза е труден за отглеждане сорт, който предизвиква винопроизводителите и с това, че зрее и се бере изключително късно. Поради тази причина е създаден „Мелник 55“. Сортът е изключително подходящ за климатичните условия на региона и от него се правят ароматни и вкусни вина, подходящи за отлежаване, и със стил, доближаващ се до този на мерло. „Орбелус“, освен че е първата био сертифицирана изба в България, е една от първите, които се посвещават активно на местни български сортове. Освен едносортовото „Мелник 55“, често вината са купажи в български Бордо-вариант: френски сортове си партнират с локални, за да акцентират върху нюансите на автентичния тероар.

Друг сорт, с който ще ни изненада гръцката изба „Хадживаритис“, е негоска. Той е изключително рядък и се отглежда главно в района на Гуменица, северна Гърция. Често се купажира с другия локален специалитет ксиномавро. Името „Негоска“ вероятно идва от Негуш, както е бил кръстен съседният град Науса. Днес този изчезващ сорт може да се намери само в полите на планината Пайко. С неговата умерена киселинност и танини, плодовост и шоколадови нотки, негоска играе прекрасно поддържащата роля към ксиномавро-купажи, а освен това от него се правят уникални розета. Изба „Хадживаритис“, която е една от малкото, посветили се на сорта, принадлежи официално към тероара на PDO Goumenissa. Евангелиос Хадживаритис и съпругата му произвеждат на 12 хектара изцяло органично грозде от негоска, асиртико, родитис, шардоне, совиньон блан, мерло и каберне совиньон, а избата официално е открита през 2007 г., когато е и първата реколта.

Македония ще ни представи един истински символ на балканското вино: вранец. Това е сорт, който исторически произлиза от Черна Гора, но се развива отлично в Македония и заема около 60% от насажденията на червени сортове. Вранец, което означава „черен жребец“, напълно отговаря на името си: вината са диви, необуздани, балкански. В комбинация с локални дъбови бъчви и ароматите на вишни, горски плодове, листа и шума обаче сортът показва истинските си качества: силно, плътно и свободолюбиво червено вино, шедьовър на македонската винена сцена. „Тиквеш“ се намира в меката на македонското вино – района на Кавадарци, и е най-старата и същевременно една от най-модерните винарни в страната. Освен това тя е и най-голямата изба, като 60% от локалното вино се произвежда тук. Изключително сухия и същевременно горещ и слънчев климат допринася за високи алкохолни градуси на вината, характерни с обем и зрели танини – уникална комбинация, която подчертава локалния тероар. Един пример е и виното „Бела вода“ – купаж между вранец и плавец. То е единственото на Балканите, получило 94 точки в класацията на винения гуру Робърт Паркър.

„Орбелус ритъм & вино“: музика и вино за връзката ни с природата и доброто съседство

Всичко това ще може да бъде видяно, изживяно и дегустирано на първото издание на „Орбелус ритъм & вино“. Началото е на 13 май, събота, от 16 ч. пред винарска изба „Орбелус“, с. Кромидово, а на 14 май, неделя, от 10 до 15 ч. можете да избирате между посещения на избата, дегустации или пикник сред лозята. Координати: N – 41°26’765, E – 23°21'620. Вижте на картата.