Мелих Гюзел, Теодосий Спасов и Рон Джаксън сред участниците в „Джаз фест Казанлък“. Емил Войников с лектория за Ела Фицджералд

Мелих Гюзел, Теодосий Спасов и Рон Джаксън сред участниците в „Джаз фест Казанлък“. Емил Войников с лектория за Ела Фицджералд

Тази седмица от 24 до 26 август ще се състои третото издание на Джаз фестивала в Казанлък. Събитието се провежда в рамките на „Празници в Долината на тракийските царе“.

Откриването е в четвъртък от 17: 30 ч. с концерт на турския китарист д-р Мелих Гюзел в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства. Гюзел ще представи специален модел акустична китара, производство на фабриката за струнни музикални инструменти „Кремона“, която е една от емблемите на Казанлък и основен спонсор на Джаз феста в града. Изпълненията на турския музикант ще съпътстват съвместната изложба на двама казанлъшки художници – Антон Антонов и Хюсеин Окан, която носи заглавие „Опит за спасение“. Първият ден от Джаз фестивала в Казанлък ще продължи с концерт на Overground Brass Band от 20 ч. в парка „Тюлбе“ /зад Казанлъшката тракийска гробница/.

Определят Мелих Гюзел като виртуозен китарист, а той казва: „Музиката е подправката на живота“. Понастоящем той е преподавател по китара и камерна музика в музикалния факултет на Университета „Мармара“ в Истанбул. Активно участва в различни прояви в областта на изкуството - джаз фестивали, радио и телевизионни предавания, пише музика за спектакли, издава албуми със собствени композиции и участва в съвместни проекти с изтъкнати музиканти от страната. Канен е като жури на престижни международни китарни конкурси. В момента работи върху нова книга и албум. Гюзел е посещавал България вече няколко пъти, има сътрудничества и с български джаз музиканти.

На следващия ден, 25 август, в парка „Тюлбе“ е концертът на Теодосий Спасов квинтет в състав: Теодосий Спасов – кавал, вокал, Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас китара, Начо Господинов – барабани (събитието започва веднага след официалното откриване на Празниците и връчване на наградата на проф. Александър Фол).

Третият ден от Джаз фестивала в Казанлък (26 август) ще предложи две срещи с изкуството на Първата дама на джаза – Ела Фицджералд. Първата среща е от 17 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, който ще бъде домакин на второто издание на „Джаз кафе“. Миналата година по случай 90-тия рожден ден на Майлс Дейвис „Джаз кафе“ ни даде възможност да се докоснем до изкуството на големия тромпетист. През 2017 г. отбелязваме век от рождението на Ела Фицджералд. На великата певица в посветено „Джаз кафе“ с лектор Емил Войников - водещ на предаването All-Time Jazz Masters по Джаз ФМ радио.

Жителите и гостите на Казанлък ще се срещнат още веднъж с уникалното творчество на великата Ела. Това ще стане от 20 часа с концерта How High The Moon, посветен на Първата дама на песента. В него ще звучат песни от репертоара на Ела в изпълнение на Надя Тончева, вдъхновител на Джаз фестивала в града на розите, и на инструменталистите Павел Петков – пиано, Венелин Георгиев – саксофон, Христо Минчев – контрабас и Кристиан Желев – барабани. Изпълненията ще бъдат на сцената на амфитеатъра зад Казанлъшката тракийска гробница в парк „Тюлбе“

На 26 август Казанлък ще бъде домакин на своеобразна инструментална екскурзия чрез акустична музика от цял свят. Представя ни я американският китарист, композитор, аранжор, продуцент, студиен музикант, преподавател, автор на много коментарни статии в американското издание „Акустична китара“ Рон Джаксън. Той е и един от гласуващите за избор на претенденти за наградата „Грами“.Рон е известно име на международната джаз сцена, свири и записва в повече от 20 страни по света. Неговата музика е смесица от джаз, соул, R&B, както и латино и карибски ритми, повлияни от филипинските му корени. По време на „Джаз фест Казанлък“ Рон Джаксън ще представи своя музика, съвместно с българското трио Bluestreem. Ще чуем композиции от последния му проект „Инструментална екскурзия чрез акустична музика от цял свят“.

Повече информация за Джаз фестивала в Казанлък ще откриете тук.