Мейса с призив за помирение при размириците в Балтимор: не с насилие, а с любов ще направим обществото по-добро

Мейса с призив за помирение при размириците в Балтимор: не с насилие, а с любов ще направим обществото по-добро

Мейса отправи призив за помирение и край на насилието при размириците, избухнали в родния й Балтимор след смъртта в полицейския арест на млад афроамериканец. 25-годишният Фреди Грей почина в резултат на травми, получени, докато е бил в ареста. Напрежението в града започна да расте с часове до избухването на размирици при погребението на жертвата. Мейса написа във фейсбук: „Моля ви, Балтимор! Насилието и разрушаването на дома ни няма да променят нищо. Можем да се справим много по-разумно. Моля ви, прекратете безредиците веднага! Проявете уважение към младия мъж и семейството му! Той не умря за това! Позволете му да почива в мир. Моля ви!“ Тя придружи своя призив с песен-молитва за мир, част от последния й албум A Very Maysa Christmas. Видеото можете да видите тук:

Междувременно насилието в Балтимор продължи, наложи се въвеждането на извънредно положение, разполагането на 1500 войници в допълнение към извънредно мобилизираните 500 полицаи от щата Мериленд и 5000 служители на реда от други щати. От полицията съобщиха, че насилието е предизвикано от престъпни групи, обединили усилията си за извеждане от строй на полицията. Балтимор е сцена на улични боеве, мародерства и палежи. Има поне 15 пострадали полицаи, а десетки участници в сблъсъците са арестувани.

Призивът за ненасилие, който Мейса отправи, бе посрещнат с критики от страна на нейните почитатели. Те коментираха ситуацията с правата на афроамериканците като безизходна, а травмата върху обществото – като нелечима. Това наложи няколко часа по-късно певицата отново да се върне публично към темата, като каза, че няма да влиза в полемика в социалните мрежи. И допълни: „Сърцето ми се къса и ще направя всичко, на което съм способна. Това, което е по силите ми, е да продължа да създавам музика не за да развивам кариерата си, а защото това е най-добрият начин, по който мога да допринеса за доброто в света.“