Международният музикален фестивал „Жълтите павета“ с трето поредно издание и акцент върху китарата

Международният музикален фестивал „Жълтите павета“ с трето поредно издание и акцент върху китарата

Третото издание на фестивала „Жълтите павета“, който се провежда по идея на Теодосий Спасов, ще се състои на 7 и 8 октомври в Театър „Българска армия“. Този път основната тема е китарата и нейното присъствие в джаза и уърлд мюзик. В събитието ще участват групите на Хайг Язджан и на Енвер Измаилов, формацията от Грузия The Shin, а финал на фестивала ще постави супер триото Теодосий Спасов/ Влатко Стефановски/ Мино Синелу. Концертите и двете вечери започват в 19 ч., а след това ще има джем сешъни в клуб „Максим“. Първата вечер джем сешъна ще ръководи Любо Цанев трио, а втората – Борислав Ясенов квартет. Паралелно с това в клуба ще бъде представена фотоизложба на Биляна Станилова.

Хайг Язджан - уд, Йотис Кьорцоглу - бас, Вангелис Карипи - перкусии / Гърция; 7 октомври

Триото е от интересните явления в балканската музиката, където културните традиции се смесват и преминават в ново качество. Музиката, която идва от тази част на света през последните 30–40 години, влияе сериозно върху всички проявления на популярните жанрове. Определенията на теоретиците са в диапазона – фолк, поп, джаз, етно, уърлд мюзик… В неудържимия вихър на търсенията се смесват стилове, внушения и влияния, за да изкристализират в изумителна еклектика, която през 80-те и 90-те години отвори нови хоризонти.

Енвер Измаилов – китара, Хасан Мамедов – цигулка, Стоян Янкулов - ударни/ Крим, Туркменистан, България; 7 октомври

Рядък и уникален китарен стил, при който едновременно се свирят мелодия, хармония и ритъм. „Ритмите на Източна Европа и Далечния Изток са преплетени с рага и медитация от индийски висоти“, споделя Алексей Коган, музикален критик от Киев. А самият Енвер казва: „Мога да се чувствам като у дома си само в родната си страна. В моето село в Крим, където мога да се слея с природата, и когато повее утринният бриз от Черно море, миризмата на дините и буйна южна растителност раздвижат дълбоки емоции в мен, аз бързам да изразя всичко това чрез звук.“

The Shin/ Грузия, китара, бас, ударни и танц; 8 октомври

Красива и изискана смесица от джаз, скат, фънк, грузински напеви и танци. Групата представя истински музикален театър. The Shin са работили заедно със световни имена като Гия Канчели, Робърт Стуруа, Гиора Фейдман. Носители са на първа награда на германския World Music Contest и са национални герои на Грузия.

Теодосий Спасов - кавал, вокал; Влатко Стефановски - китара, вокал; Мино Синелу - перкусии, китара, вокал/ България, Македония, САЩ; 8 октомври

През 1995 г. американското списание „Нюзуик“ отбелязва, че кавалджията Теодосий Спасов е създал нов музикален жанр, схващан като направление в полето на съвременния джаз. Вярно или не, става дума за музика, която говори на слушателите по целия свят. Музициране, което отвежда към нови хибридни съчетания между традиционно и технологично, локално и глобално. Явление, в което етно музикалните диалекти и различия са комбинирани в характерна звучност. Това е музика, която не може да те остави безразличен… И един от най-ярките нейни създатели е българинът Теодосий Спасов.

Влатко Стефановски е роден през 1957 г. в Прилеп, Македония, в театрална семейство. Той започва да свири на китара от 13-годишна възраст. В края на тийнейджърските си години формира групата „Леб и сол“, с което се превръща в една от най-важните фигури на музикалната сцена в бивша Югославия. Създал е 14 албума и е обиколил целия свят. Неговата песен Gipsy Song се превърна в химн на Балканите.

Още като тийнейджър Мино Синелу пътува на турнета и записва с музикални гиганти, сред които Майлс Дейвис, Weather Report, Хърби Хенкок, Стиви Уондър. Мултиинструментaлистът свири в широк спектър от стилове. Определят го като уникален и невероятен талант. Днес той е известен изпълнител, композитор и продуцент. The World Jazz Ensemble показва зрелостта му като музикант и безграничната му страст за нови звуци.

На основната снимка: Мино Синелу