Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ ни очаква в Пловдив през май и юни

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ ни очаква в Пловдив през май и юни

С разнообразна програма, представяща всички аспекти на класическата музика, с интересни партньорства и с много възможности за приобщаване на младите към стойностната музика, ни посреща Пролетното издание на Деветия Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Събитията са от 17 май до 24 юни. Организатор е фондация „Музикартисимо“. Джаз ФМ е медиен партньор.

17 май, 19 ч., Градски дом на културата „Борис Христов“
Сергей Накаряков, начиран Паганини на тромпета, ще свири със своя приятел валдхорнист и майстор на алпийския рог Аркадий Шилклопер в акомпанимента на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров. Сергей Накаряков е любимец на публиката в Hollywood Bowl в Лос Анжелис, Lincoln Center в Ню Йорк, Royal Festival Hall и Royal Albert Hall в Лондон… Носител е на отличието Echo Klassik за Инструменталист на годината. Веднага след концерта си у нас заминава за Япония, където ще свири с прочутата пианистка Марта Аргерич. Известният по целия свят Аркадий Шилклопер ще е на сцената с уникалния си инструмент – той свири на алпийски рог, дълъг 5 метра.

20 май, 18:30 ч., Балабанова къща
Прочутата по целия свят наша оперна прима Красимира Стоянова за втора година представя избрани от нея млади оперни певци – сопраното Гергана Дудина и тенора Ангел Антонов. На рояла ще бъде Вяра Шуперлиева, преподавател в Университета „Моцартеум“ в Залцбург.

21 май, 18:30 ч., Балабанова къща
Клавирен рецитал на известната ни пианистка, изследовател и педагог Борислава Танева. „Откъсната страница от сребърния век“ представя наследството на композитора-изгнаник Артур Лурие.

3 юни, 18:30 ч., Римски стадион
Концерт за най-младата публика с „Мери бойс бенд“, със съставите на НУМТИ „Добрин Петков“ – Оркестър, Хор и Ансамбъл тромпети, с ръководители доц. д-р Пламен Първанов, Николета Енева и Пенчо Пенчев, както и с малките певци от хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева. Фестивалът вече шеста година приобщава най-малките към музиката. Миналогодишният концерт бе под наслова „Младежкият барок среща младежкия рок“.

4 юни, 19 ч., Градски дом на културата „Борис Христов“
Клавирните виртуози Аглика Генова и Любен Димитров излизат на сцената месеци след като бяха удостоени с престижната награда Echo Klassik.

7 юни, 18:30 ч., Балабанова къща
Изнасящите концерти по целия свят виолончелистка Диляна Момчилова и пианистка Жени Захариева заедно със солиста, диригент и концертмайстор на Софийската филхармония Павел Златаров с музика на Бокерини, Брамс и Шостакович.

21 юни, 18:30 ч., Малката раннохристиянска базилика
Концерт на Шири Хершковиц (сопран, Израел), Томина Първанова (арфа, САЩ), Мила Павлова (флейта) и Атанас Кръстев (виолончело).

24 юни, 18:30 ч., Балабанова къща
Гостува Ансамбъл WIEN – струнния квартет на Виенската филхармония, чиято първа цигулка е българката Албена Данаилова. В програмата са произведения от времето на Бащите на валса – Ланер и Щраус, а също и съвсем нова музика, писана специално за четиримата майстори.

За втора поредна година на фестивала гостува програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“, която се осъществява от фондациите „Америка за България“ и „Виа Фест“. Ще бъде показана операта „Тоска” от Джакомо Пучини, като постановката е с участието на звездното сопрано Соня Йончева. Прожекцията бе през март.

Традиционните „Музикартисимо майсторски класове“ дават на младите участници възможността да осъществят професионален контакт с едни от светилата в световното музикално изкуство: изпълнителя на алпийски рог, валдхорна и флюгелхорн Аркадий Шилклопер (Германия, Русия) и Клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров.

Като част от пролетното издание на фестивала в Балабановата къща ще се открие изложба с живописни творби на пловдивския художник Румен Манолов.

Билети се продават в мрежата на Eventim, в Билетния център пред Общината, в „Мюзик център“ на ул. „Отец Паисий“ №3, както и на място преди концертите.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ е част от Културния календар на Община Пловдив и се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“, Министерство на културата и др. За втора поредна година фестивалът бе удостоен с лейбъла „Европейски фестивал“ на Европейската фестивална асоциация. Установената от него традиция бе акцент в кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.

На снимката: Аркадий Шилклопер с неговия алпийски рог