Международният джаз конкурс в Букурещ окачва участниците в 15-ото си издание през 2021 г.

Международният джаз конкурс в Букурещ окачва участниците в 15-ото си издание през 2021 г.

Международният джаз конкурс в Букурещ започна приема на документи на кандидатите за участие в 15-ото му издание. То ще се проведе от 15 до 22 май 2021 г. в румънската столица. Конкурсът е в първата тройка в категорията си в Европа. „През годините събитието се доказа като трамплин на джаз музикантите не само в Източна Европа, но и по целия свят. Неговата мисия е да допринася за утвърждаването на ценностите на джаза и да празнува творческия дух и свободата на изразяване чрез музика.“ – посочват организаторите.

Кандидатите трябва да изпратят документите си до 10 февруари 2021 г. Наградите за победителите са на стойност 7 000 евро (в брой и в организиране на участия). Конкурсът е с фокус върху младите музиканти и участниците трябва да са родени след 1 май 1981 г.

Част от конкурса са изнасянето на концерти, участието в джемсешъни, включването в работилници. Информация можете да намерите на сайта и на фейсбук страницата на събитието.

През годините програмният директор на Джаз ФМ неведнъж е бил член и председател на журито на конкурса заедно с изтъкнати музиканти от целия свят. Сред носителите на голямата награда е и американското трио Triism, което импровизира върху българския фолклор и музиката на Милчо Левиев.

Американците от Triism импровизират върху българския фолклор: „Музиката ви е толкова интересна, толкова различна от всичко друго!“