Международният джаз фестивал в Банско празнува 20-то си юбилейно издание с богата и вълнуваща програма

Международният джаз фестивал в Банско празнува 20-то си юбилейно издание с богата и вълнуваща програма

Тази година Международният джаз фестивал в Банско отбелязва 20-то си юбилейно издание, което по традиция ще срещне публиката с едни от най-добрите български джаз музиканти и имена от световната сцена. Банско посреща почитателите на джаза от 5 до 12 август, а разнообразната фестивална програма съчетава различни посоки от развитието на любимия ни жанр – от погледа към корените на джаза до съвременното лице на тази музика, преминавайки през етно влиянията, които обогатяват звученето и придават допълнителен колорит. За тазгодишното издание и историята на фестивала разговаряхме със създателя му д-р Емил Илиев. Интервюто на Таня Иванова с него може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Събитието ще бъде открито в събота с концерт на Sentimental Swingers и Биг бенд Благоевград със специален гост Михаил Йосифов. Участието на големи оркестри в програмата на фестивала се е превърнало в традиция. През годините в Банско са свирили над 20 големи формации от България, Австрия, Германия и др.

Сред българските участници тази година ще чуем Камелия Тодорова и JP3 (6 август), Хилда Казасян квартет (7 август), Васил Петров и Станислав Арабаджиев трио (11 август), Петър Салчев и Октет Пловдив (12 август) и др.

Голямата звезда на фестивала е вокалистката Пати Остин (12 август), която се завръща в България след концерта си в София през месец май по покана на Джаз ФМ и „Кантус фирмус“. Тогава Пати Остин представи репертоара на Ела Фицджералд с голям оркестър, а в Банско ще я слушаме с трио. Сред останалите гости на „Банско джаз фест“ са известният македонски китарист Влатко Стефановски (5 август); вокалистът Тони Момрел (9 август), добре познат от участието си в група Incognito; холандската саксофонистка Кенди Дълфър (11 август). Верните почитатели на фестивала ще открият в програмата имената на музиканти, които са се превърнали в редовни участници в събитието: своеобразния посланик на стила буги-вуги – германския пианист Аксел Цвингенбергер (5 август) и групата на Рей Дорсет „Мънго Джери“, която ще закрие тазгодишното издание (12 август). Цялата програма на „Банско джаз фест“ по дни ще откриете тук.

Рей Дорсет – основателят на „Мънго Джери“: „Отгатвам желанията на публиката и свирим това, което ще я зарадва“

Преди 20 години създателят на фестивала: д-р Емил Илиев – виден специалист по дерматология и акупунктура, открива клиника в Банско. Клиниката посреща гости от цяла Европа, които идват, за да се лекуват или просто да си починат. Освен прекрасната природа и индивидуален курс на лечение, докторът включва в оздравителната програма най-добрата рецепта за възстановяване – музиката. Серия от концерти представят най- добрите български джаз изпълнители – Камелия Тодорова, Васил Петров, Людмил Георгиев, Вили Казасян, Румен Тосков и др. Те всички са единодушни и подкрепят идеята за превръщането на тези изяви във фестивална традиция. Така се поставя началото на Международния джаз фестивал в Банско. Като двигател на идеята, д-р Илиев работи за развитието на фестивала и превръщането му в престижен джаз форум, преодолявайки редица трудности през годините. С течение на времето Банско променя облика си, а „Банско джаз фест“ е събитие, което поставя града на международната карта със стойностни културни събития.

Аксел Цвингенбергер говори на езика на буги-вуги. Определя я като най-горещата музика за пиано

Историята на „Банско джаз фест“ е представена в излезлия от печат сборник с 20 интервюта, репортажи и сто снимки, които ни връщат към незабравими мигове от фестивала. Изданието проследява превръщането на тихото градче с насядали баби край портите в „столица на джаза”. Снимките разказват за именитите музиканти, гостували на сцената на площада: Соломон Бърк, Бени Голсън, Сайръс Честнът, Кенди Дълфър, Таня Мария, Джос Стоун и мн. др.

Джос Стоун за предстоящия си концерт в България: „Надявам се на хората да им хареса. Винаги към това се стремя.“

Историята на фестивала представят журналистите Августа Манолева, Антоанета Титянова, Веселина Филипова, Вилиана Семерджиева, Галина Рулева, Даниела Бенишева, Десислава Бeрндт, Златна Костова, Зорка Милева, Иванка Георгиева, Мария Митева. Съставител и редактор е Веселина Филипова. Книгата е публикувана благодарение финансовата подкрепа на Община Банско и на Десислава Берндт, текстовете са преведени и на английски език.

Всяка фестивална вечер започва на джаз сцената на площада, а любителите на джазовите импровизации ще имат възможност да продължат с клубната нощна програма „Среднощен джаз”.

На основната снимка: корицата на сборника, посветен на историята на „Банско джаз фест“