Международният ден на джаза ни събира за шеста поредна година. Хавана е град-домакин на глобалния концерт на звездите

Международният ден на джаза ни събира за шеста поредна година. Хавана е град-домакин на глобалния концерт на звездите

За шеста поредна година на 30 април ще отбележим Международния ден на джаза. Този път град-домакин на глобалния концерт на звездите ще бъде Хавана, столицата на Куба. Събитието се провежда под егидата на ЮНЕСКО и е по идея на Посланика на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок, а в организацията се включва и Джаз институтът „Телониъс Монк“. Глобалният концерт събира звезди от различни жанрове в един спектакъл, обединяващ богатство от стилове, култури и езици. По традиция той ще бъде излъчен в интернет и така ще достигне до милионна аудитория по целия свят.

Пианистите Хърби Хенкок и Чучо Валдес са артистични директори на глобалния концерт на звездите, като за конкретната празнична вечер двамата легендарни музиканти ще разчитат на професионализма на Джон Бийзли и Емилио Вега. В събитието ще участват десетки известни имена от различни националности. Предварителният списък включва: Амброуз Акинмусире (САЩ), Карл Алън (САЩ), Марк Антоан (Франция), Ричард Бона (Камерун), Тил Брьонер (Германия), А Бу (Китай), Игор Бутман (Русия), Боби Каркасес (Куба), Реджина Картър (САЩ), Кърт Елинг (САЩ), Кени Гарет (САЩ), Антонио Харт (САЩ), Такуя Курода (Япония), Иван Линс (Бразилия), Касандра Уилсън (САЩ), Сиксто Лоренте (Куба), Маркъс Милър (САЩ), Юн Сун На (Южна Корея), Хулио Падрон (Куба), Джанлука Петрела (Италия), Гонзало Рубалкаба (Куба), Антонио Санчес (Мексико), Крисчън Сендс (САЩ), Есперанца Спалдинг (САЩ), Бен Уилямс (САЩ), Тарек Йамани (Ливан), Дафер Юсеф (Тунис), Панчо Амат (Куба) и Цезар Лопес (Куба).

Концертът на звездите ще се проведе в историческия Gran Teatro de la Habana Alicia Alonso (Големият театър на Хавана „Алисия Алонсо“) – един от водещите центрове за сценични изкуства в света и най-стария театър в Латинска Америка. Създаден през 1838 г. като Teatro Tacón, Gran Teatro днес е дом на Националния балет на Куба и на Международния балетен фестивал в Хавана. Мястото е разположено в сърцето на Стара Хавана и наскоро отвори вратите си за публика след основен ремонт.

„Афро-кубинският джаз и неговата богата история са изиграли ключова роля в развитието и обогатяването на джаза. Несравнимият тромпетист Дизи Гилеспи заедно с уважаваните кубински музиканти Марио Бауза, Мачито и Чано Посо вплитат афро-кубински ритми в американския джаз, за да създадат ново, енергично звучене, което определя модерната музика. Ние сме толкова доволни, че Хавана ще бъде глобален град-домакин на Международния ден на джаза 2017 г. От името на световното семейство на джаз музикантите, преподаватели и ентусиасти бих искал да благодаря на жителите на Хавана и Куба за тяхната огромна подкрепа за тази световна музикална форма на изкуство.“ – Хърби Хенкок

Празненствата по случай Международния ден на джаза в Куба ще започнат няколко дни по-рано, преди да се стигне до кулминацията - глобалния концерт на звездите в последния ден от този месец. От 24 април музиканти и преподаватели от Куба и от други страни по света ще се включат в съпътстващи събития като безплатни джаз концерти, майсторски класове, джем сешъни, които ще съберат публика в джаз клубове, читалища, обществени центрове, културни институции и паркове. Специални образователни джаз програми ще бъдат представени в над 11 000 училища в Куба. Подобни инициативи ще се проведат по целия свят в повече от 190 държави на всички континенти.

Празненствата в Хавана по случай Международния ден на джаза отбелязват 70-та годишнина от присъединяването на Куба към ЮНЕСКО и създаването на Националната комисия за ЮНЕСКО.

На снимката: официален плакат на Международния ден на джаза 2017 г.