„Международен автомобилен салон София 2019“ идва с премиери, с нови марки и с присъствието на абсолютно всички производители на българския пазар

„Международен автомобилен салон София 2019“ идва с премиери, с нови марки и с присъствието на абсолютно всички производители на българския пазар

24-тото издание на „Международен автомобилен салон София 2019“ ни очаква от 12 до 20 октомври в „Интер експо център“, за да ни представи 250 експоната, сред които 14 нови модела мотоциклети. Нашето внимание ще привлекат автомобилни премиери и над 70 технологични нововъведения. Посетителите ще могат да оценят по достойнство качествата на 150 коли с тест драйв, а един от закупилите билет ще спечели автомобил по избор сред 12 възможни на цени от 28 000 до 63 000 лв. Организатор на изложението е Асоциацията на автомобилните производители, а Джаз ФМ е медиен партньор. Изложението ще представи повече от 75 фирми-изложители и над 42 световни автомобилни марки на обща площ над 12000 кв. м.

Международният автомобилен салон София е много очаквано от българската аудитория събитие със световно реноме. То е едно от 12-те изложения в света от официалния календар на Международната организация на автомобилните производители (OICA), наред с автомобилните изложения в Париж, Франкфурт, Женева, Детройт и Токио. Но тази година софийският е единственият салон в Европа с участието на всички водещи производители. Редица марки, които не успяхме да видим дори на най-голямото изложение във Франкфурт през септември, са ангажирали свои площи за експозицията. „Над 20 производители по различни причини отсъстваха от Германия, но те ще бъдат тук. На едно място се събират всички автомобилни производители, които работят на българския пазар. Предстои да бъдат представени и четири съвсем нови марки.“ – съобщи в интервю по Джаз ФМ Храбрин Иванчев – член на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители.

Изложители:
ABARTH, ALFA ROMEO, AMG, AUDI, BMW, CITROEN, CUPRA, DACIA, DS, DR, FIAT, FORD, GREAT WALL, HAVAL, HONDA, HYUNDAI, JAGUAR, JEEP, KIA, LAND ROVER, LEXUS, МАHINDRA, MAZDA, MASERATI, MERCEDES-BENZ, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, ORA, PEUGEOT, RENAULT, ROLLS ROYCE, SSANG YONG, SEAT, SKODA, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VOLKSWAGEN и др.

Така още веднъж изложението ще постави темата за избора на нов автомобил като важно за качеството на живот решение. „Пазарът у нас се развива положително, но не с това темпо, с което бихме искали. Автомобилният ни парк е твърде стар – средната възраст е над 22 години при 10 години за Европа. Всяка година новите автомобили нарастват, но с минимален темп спрямо внасяните втора ръка. Смятаме, че тези изложения са достъпна форма публиката да се запознае с всички новости от автомобилното производство в целия свят. Надяваме се да помогнем на хората да преосмислят начина си на купуване на автомобили.“ – посочва Храбрин Иванчев. Чрез изложението те ще преценят възможността да вземат нов, екологичен автомобил, който гарантира още по-високо ниво на безопасност, ще им спести разходи за гориво и ремонти и ще е тяхното действие за опазването на природата.

Изложителите ще срещнат посетителите с 16 нови модела, 13 фейслифта и 18 нови модификации. И ако за тези десет дни в „Интер експо център“ ще се запознаем с технологичните новости, то за промяната на нагласите на потребителите ключови са и държавните и общински политики. „Държавата ни е изключително пасивна по отношение на управлението на автомобилния парк. България е може би единствената страна, в която няма абсолютно никакъв контрол над вноса на автомобили втора ръка. Това се вижда като резултат в челното ни място в Европа по загинали при катастрофи, в качеството на въздуха… Общините въведоха данъчни облекчения за екологичните автомобили, а в София – и безплатно паркиране в синя и зелена зона. Ако държавата реши да помогне, ще станем като всички останали.“ – е категоричен Храбрин Иванчев.

Специален акцент на Международния автомобилен салон е поставен върху автомобилите с алтернативно задвижване – 13 електрически, 5 plug-in хибрида, 17 меки хибрида и 4 с двигатели на метан. Тук ще са всички най-нови модели електромобили. „Това е страхотен шанс хората да разберат накъде отива този бранш и как ще се промени животът ни в съвсем непосредственото бъдеще. През следващите 3 – 4 години ни предстои тотална трансформация в сектора. Абсолютно всички производители предвиждат, че в следващите 20 години няма да се произвеждат коли с двигатели с вътрешно горене и качеството на живот ще е съвсем радзлично.“ – очертава перспективата на съвсем близкия хоризонт представителят на Асоциацията на автомобилните производители.

Храбрин Иванчев припомни, че преди две – три години по-широкото присъствие на електромобилите е изглеждало като далечна мечта, но с помощта на европейските законодатели и на много правителства те са навлезли много бързо и безвъзвратно в живота на хората. Сега самите потребители все повече и повече искат да карат такива автомобили. Затова и продажбите им бележат 100% ръст при спадащ общ пазар на леки коли. „Това се случва на базата на държавна политика или защото обществото следва идеята на устойчивата икономика.“ – посочва Храбрин Иванчев.

  • Интервюто на Светослав Николов с представителя на Асоциацията на автомобилните производители можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

За купувачите на място по време на изложението ще има офиси на банки, лизингови компании и застрахователи. За грижа за автомобила ще се предлагат резервни части, авто аксесоари, аудио системи. За забавление ще има „Формула 1“ състезание, както и шофиране чрез симулатор на пистата „Фиорано“ в Маранело, Италия.

През делничните дни залите на „Интер експо център“ ще бъдат отворени от 10:30 до 19:30 ч., а в събота и неделя работното време е удължено – от 10 до 20 ч. Билети се продават в мрежата на Eventim. Билетите за възрастни са на цена от 10 лв., като след 17 ч. входът e 8 лева. За деца между 8 и 16-годишна възраст билетите съответно са по 6 лв. и 4 лв. Билетите ще се продават и на касите на центъра. Залите на изложението са лесно достъпни с метрото или с автобуси 1, 3, 5, 6, 114. Решилите да дойдат с автомобил, могат да използват буферния паркинг при метростанция „Интер експо център – Цариградско шосе“ с входове откъм локалните платна.