„Матеус пасион” от Й. С. Бах отново звучи на живо в София в навечерието на Великден

„Матеус пасион” от Й. С. Бах отново звучи на живо в София в навечерието на Великден

Великденските празници отново ще посрещнем с изпълнение на „Матеус пасион” от Йохан Себастиан Бах. Грандиозната, почти четиричасова творба, ще бъде изпълнена на живо на 1 април от 19 ч. в зала „България” като част от Европейския музикален фестивал. На сцената ще излязат петима солисти, два хора и оркестър .

Написан по евангелски текстове, пасионът пресъздава с музика събитията от живота на Исус Христос през Страстната седмица – Тайната вечеря, Предателството и Страданията по пътя към Голгота. Основната солова партия в творбата – тази на Евангелиста, ще бъде изпълнена от австрийския тенор Виргил Хартингер. Негови партньори ще бъдат българските солисти Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран), Пламен Бейков (бас) и Петър Петров (бас). В концерта ще участват също Камерен хор „Св. Троица" с диригент Елиянка Михайлова, Хор на Българската асоциация по музикотерапия с диригент Мария Момирова и Фестивален бароков оркестър от водещи български инструменталисти. Диригент и главен художествен ръководител е Йосиф Герджиков.

Още от началото на 18 век в Германия е съществувала традицията да се изпълняват музикално-сценични произведения, пресъздаващи Христовите страдания по време на Страстната седмица. „Матеус пасион” е написан вероятно през 1727 г. Произведението е изпълнено на Разпети петък през 1729 г. в църквата „Св. Тома” в Лайпциг, където Бах е работил като кантор. В пасиона са използвани евангелският текст от 26-та и 27-ма глава на Евангелието на Матей и стихове за ариите и хоралите, написани от либретиста Кристиан Хенричи, известен като Пикандер. След смъртта на Й. С. Бах „Матеус пасион” е почти забравен. Едва през 1829 г. по повод 100 години от премиерата германският композитор Феликс Менделсон-Бартолди организира в Берлин изпълнение на творбата, макар и в съкратен вариант. Неговата инициатива поставя началото на преоткриването на баховата музика.

Представянето на „Матеус пасион” е съвместна продукция на фондация „Бахово общество в България” и музикална агенция „Кантус Фирмус”. Фондацията организира този концерт всяка година от 2007 г. насам, а от 2011 г. той е част от Европейския музикален фестивал. През 2012 г. организацията „Бахово общество в България” бе удостоена от Класик ФМ и галерия „Макта” с престижната награда „Златно перо” за принос към българската култура.

Билетите за „Матеус пасион” от програмата на Европейския музикален фестивал са на цени от 10 до 40 лв. и могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и онлайн на Ticketsbg.com.

Европейският музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата. Форумът се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета Йорданка Фандъкова. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк”.

На снимката: изпълнението на творбата в Аулата на Софийския университет. Автор: Янко Димитров