Мартин Марков с албум в почит към проф. Юлия Ценова: „При нея винаги се оказваше, че човек има още какво да даде от себе си“

Мартин Марков с албум в почит към проф. Юлия Ценова: „При нея винаги се оказваше, че човек има още какво да даде от себе си“

За голямото значение на наследството на проф. Юлия Ценова е албумът The True Meaning („Истинският смисъл“) на пианиста Мартин Марков. „Истинският смисъл и въобще истината, която трябва да се отстоява в изкуството и в живота – това е основното, на което ме е научила проф. Ценова като студент.“ – разказа за посвещението си още със заглавието на албума Мартин Марков. Той гостува в студиото на Джаз ФМ в навечерието на концерта за представянето на диска утре от 19 ч. в Къща-музей „Панчо Владигеров“ на ул. „Якубица“ № 10 в столичния кв. „Лозенец“. Мястото припомня бележит момент от музикалната история – проф. Юлия Ценова е единствената ученичка, която Панчо Владигеров приема в класа си по композиция.

„Тя ни научи да изградим у себе си самокритичност до краен предел, непрекъснато да се съмняваме в резултатите – може да си помислим, че сме достигнали своя връх, но при нея такъв максимум нямаше. В крайна сметка се оказва винаги, че човек винаги има още какво да даде. Тя ни научи да се стремим към изконното, винаги да търсим оригиналност на изказа.“ – разказа Мартин Марков в студиото на Джаз ФМ. Сред другите ученици на проф. Ценова са Димитър Горчаков, Станислав Арабаджиев, Димитър Бодуров, Милен Кукошаров. „Любовта й към всички студенти беше огромна и всеки от нас я е почувствал. Всички сме запазили това усещане към нея и го споделяме всеки път, когато се виждаме. Това ни събира. Сега всеки е по своя път – знаещи, можещи, талантливи и със собствен почерк“.

Премиерата на албума на Мартин Марков с негови версии на джаз композиции на проф. Юлия Ценова ще бъде съпътствана от прожекцията на филм, в който композиторката и на свой ред преподавателка разказва за своя учител проф. Панчо Владигеров. В почит към нея друг от учениците й – Димитър Горчаков, ще представи своя композиция. Входът е свободен.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мартин Марков, както и три пиеси от неговия албум The True Meaning, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.