Мартин Лутър Кинг с поетични думи за значението на джаза, написани преди повече от 50 години

Мартин Лутър Кинг с поетични думи за значението на джаза, написани преди повече от 50 години

През последните няколко дни светът имаше конкретни поводи да се завърне към идеите и мъдрите думи на Мартин Лутър Кинг младши. На 15 януари се навършиха 86 години от рождението му, а в понеделник в САЩ беше отбелязан Денят на Мартин Лутър Кинг. Години наред датата 15 януари е чествана като национален празник, но през 1986 г. президентът Роналд Рейгън постановява Денят на Мартин Лутър Кинг да се отбелязва всеки трети понеделник от месец януари.

През септември 1964 г. Мартин Лутър Кинг прекарва два дни в Западен Берлин по покана на кмета на града Вили Бранд. По време на своето посещение той държи реч пред 20 000 души, посещава Берлинската стена и присъства на концерт в памет на убития президент Джон Кенеди. Първото издание на фестивала „Берлински джазови дни“ (Berliner Jazztage) съвпада с гостуването на Мартин Лутър Кинг, който става автор на текста „За значението на джаза“, публикуван в брошурата с програмата на събитието. Любопитното е, че във фестивала участва Майлс Дейвис с втория си квинтет, с който записва концертния албум Miles in Berlin.

По долу-публикуваме поетичните думи на Мартин Лутър Кинг за значението на джаз музиката:

„Бог е сътворил много неща от потисничеството. Той е надарил своите творения със способността да създават и от тази способност са се родили сладките песни на скръб и радост, които са позволили на човека да се справя с различни ситуации в средата, която го заобикаля.

Джазът говори за живота. Блусът разказва историята на житейските трудности, и ако се замислите за момент, ще осъзнаете, че те взимат най-тежкото от реалностите на живота и го превръщат в музика, за да може то да се развие в някаква нова надежда или чувство за триумф.

Това е музика на триумфа.

Модерният джаз продължи в тази традиция, изпълнявайки песните на един по-комплексен градски начин на живот. Когато самият живот не предлага цел и смисъл, музикантът създава целта и смисъла чрез звуците на земята, които преминават през неговия инструмент.

Не е чудно, че толкова често търсенето на идентичност сред американските негри бе подето от джаз музиканти. Дълго преди съвременните есеисти и учени да започнат да пишат за расовата идентичност като проблем на мултикултурния свят, музикантите се завърнаха към своите корени, за да потвърдят това, което вълнуваше душите им.

Голяма част от силата на нашето Движение за свобода в САЩ идва от музиката. Тя ни дава сили със своите сладки ритми, когато смелостта започва да ни напуска. Тя ни успокоява със своята богата хармония, когато духът ни е на път да се сломи.

И сега джазът се разпространява по света. В борбата на негрите в Америка могат да се открият много общи черти с универсалната борба на съвременния човек. Всеки човек познава блуса. Всеки бленува за смисъл. Всеки има нужда да пляска с ръце и да бъде щастлив. Всеки мечтае за вяра. Музиката, особено тази широка категория, наречена джаз, е трамплин за постигането на всичко това.“

Мартин Лутър Кинг изнася реч във Вашингтон през 1963 г. В публиката е Махалия Джаксън (дамата с цветето на ревера).Мартин Лутър Кинг изнася реч във Вашингтон през 1963 г. В публиката е Махалия Джаксън (дамата с цветето на ревера).

Мартин Лутър Кинг младши е американски пастор, общественик и един от най-изявените водачи на Афроамериканското движение за граждански права. На 23 август 1963 г. той предвожда над 250 000 души във Вашингтон, тръгнали на поход в подкрепа на законите, гарантиращи равни права на всички американци. Същия ден на стъпалата на „Мемориала на Линкълн“ д-р Кинг държи реч, станала известна като „Имам една мечта”. Този поход, при който няма случаи на насилие, е най-масовото събиране на хора с различен цвят на кожата в столицата на Америка.

„Година по-късно, през 1964 г., е приет Закон за гражданските права. Това не е първият американски закон за граждански права, но е най-задълбоченият и най-ефективният от тези закони.“ – се посочва в материал, публикуван в официалния сайт на Посолството на САЩ в България. Текстът продължава: “Този закон гарантира равни права при жилищното настаняване, ползването на обществени сгради и съоръжения, при гласуването и постъпване в държавните училища. Всеки подлежи на безпристрастно изслушване от съда и безпристрастно гледане на делото му с участието на съдебни заседатели. Комисия за гражданските права осигурява прилагането на тези закони. В този момент хиляди хора разбират, че борбата им не е била напразно.“

През 1968 г. Мартин Лутър Кинг е убит докато ръководи стачка на работници в Мемфис, щата Тенеси.