Марио Хосен: „Спектакълът „Орфей и Паганини“ е за двама адепти, променили обществото чрез силата на музиката“

Марио Хосен: „Спектакълът „Орфей и Паганини“ е за двама адепти, променили обществото чрез силата на музиката“

Около два фундамента в музиката – мита за Орфей и музиката на Паганини, е изграден спектакълът „Орфей и Паганини“, който на 10 юни от 21 ч. в Античния театър в Пловдив ще открие фестивала Opera Open. „Концертът пресъздава прототипа на двама адепти в световната история, които чрез силата на музиката променят обществото, в което са живели.“ – казва авторът на програмата цигуларят проф. Марио Хосен в интервю за Класик ФМ. Освен него, на сцената излизат звездата на „Ла Скала“ – мецосопраното Никол Брандолино, майсторът на кристалния орган Мишел Деньов, „Арена ди верона квартет“, Оркестърът, Хорът и Балетът на Държавната опера – Пловдив и диригентът Жан Ферандис. Джаз ФМ е медиен партньор. Концертът е част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Орфей, оказал огромно въздействие върху историята със силата на любовта и музиката, и Паганини, както са го наричали – Покровителя на музите – това са два образа, които обединяват в себе си силата на музиката. Затова те са и много силно застъпени като образи в творчеството на някои от най-значимите композитори на последните 300 години.“ – обяснява замисъла на спектакъла проф. Марио Хосен.

В концерта ще прозвучат древни орфически мелодии, открити и дешифрирани от Георги Арнаудов на базата на константинополски ръкописи. Образът на Орфей ще бъде изграден чрез части от опери на Монтеверди, Глук и Офенбах. Ще пее прочутото италианско сопрано Никол Брандолини. През миналата година тя успешно дебютира на сцената на „Ла Скала“, като откри сезона с роля в операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини след покана от диригента Рикардо Шаи. „Това доверие, което й се оказва, говори за потенциала, заложен в нея. От друга страна, като финалисткка на „Мис Италия“, тя се отличава с атрактивна външност. Публиката ще остане изненадана от това съчетание на талант и красота. Това ще обживее още повече ролята и символа на Евридика в този музикален приказен спектакъл.“ – подчертава проф. Марио Хосен. Достигнала до финала, през 2009 г. Никол Брандолини не се явява на последния етап от „Мис Италия“, тъй като в същия момент е изпитът й за прием в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Торино. След като завършва академията, Никол Брандолини става лауреат на престижния вокален конкурс „Салваторе Личитра“. Чаровната италианка вече е пяла под палката на имена като Донато Ренцети, Джанандреа Нозеда и Роберто Рици Бриньоли.

На орфически олтар ще бъде поставен кристален орган, на който ще свири Мишел Деньов – създателя на този инструмент. „Той представлява кристални тръбички, които издават звук, когато музикантът ги „гали“. Тази звукова среда въздейства уникално. Всички ще се пренесем в други пространства.“ – казва проф. Хосен. Творбата за кристален орган и квартет Мишел Деньов специално пише за „Арена ди Верона квартет“, които също идват у нас. „Квартетът на известния оперен фестивал е съставен от концертмайсторите на оркестъра на „Арена ди Верона“ – интересни музиканти с богата биография.“ – описва ги проф. Хосен. Квартетът ще участва и в изпълнението на творби от Паганини и Бах, които ще засилят посланието, което във вокалната музика носи образът на Орфей.

Диригент и солист ще бъде флейтистът Жан Ферандис, който идва директно от Лос Анджелис.

„Музиката, любовта и вечното послание, че животът е една приказка, ще ни обединят в тези два часа.“ – казва за спектакъла Марио Хосен. Интервюто с него на Георги Митов от Класик ФМ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

  • Билети се продават в мрежата на Eventim, на касата на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“ и в Билетен център Пловдив (пред сградата на общината).

Джаз ФМ е медиен партньор на Opera Open.

На снимката: Никол Брандолино