Мария Принц, Матиас Гьорне и Калин Врачански разказват романтична приказка с хепиенд в първото представяне у нас на „Хубавата Магелона“ от Брамс

Мария Принц, Матиас Гьорне и Калин Врачански разказват романтична приказка с хепиенд в първото представяне у нас на „Хубавата Магелона“ от Брамс

Пианистката Мария Принц и баритонът Матиас Гьорне са отново заедно на българска сцена, този път с актьора Калин Врачански, за да представят за първи път вокалния цикъл „Хубавата Магелона“ от Брамс. Концертът в София ще бъде на 21 юни в зала „България“, като изпълнителите ще гостуват и в Пазарджик и Стара Загора. На столична сцена със същия билет може да се слуша и концерт с камерни творби на Брамс – на 18 юни отново в зала „България“, а на 17 юни ще има открита за публиката репетиция от 15 до 19 ч.

„Хубавата Магелона“ разказва красива, романтична история за вълнуваща любов между царската дъщеря и красивия смел рицар. След много препятствия и премеждия те са отново заедно и имаме хепиенд. Кой от нас няма нужда поне в приказна форма от един хепиенд?“ – обясни симпатиите си към тази творба на Брамс Мария Принц. Щастливият край на пътя към любовта е новото начало на вярата ни, че можем да осъществим това, към което се стремим.

Пианистката гостува в студиото на bTV Radio, за да разкрие повече подробности за първото представяне у нас на единствения вокален цикъл на Брамс. „Този своеобразен спектакъл ще съчетае литература, поезия, музика и драматично изкуство.“ – описа го Мария Принц, като определя „Хубавата Магелона“ като „ненаписаната опера“ на автора на над 200 песни.

Мария Принц и Матиас Гьорне вече веднъж ни плениха в София с драматичния цикъл „Зимен път“ от Франц Шуберт през есента на 2014 г., но сега ще свирят и пеят за любовта. „Оказва се, че радостта и любовта имат повече нюанси, отколкото скръбта и безнадеждността. Така че сме в процес на намиране на всички тези цветове и всички тези етапи – зараждаща се любов, избухваща в силно чувство, отчаянието от премеждията, които за момента правят любовта неосъществима, и накрая тази безкрайна радост! Така че емоционалната скала е много широко разположена в този случай.“ – описва емоционалното пътешествие в „Хубавата Магелона“ Мария Принц.

Този процес на изследване на щастието от любовта ще съпътства не само първото представяне у нас на „Хубавата Магелона“, но също така и подготовката за премиерата. На 17 юни от 15 до 19 ч. ще се проведе открита репетиция за два концерта – този на 21 юни, а също и предстоящия на 18 юни, на който, отново в зала „България“, ще слушаме камерни творби на Брамс. Концертът в събота ще включва Соната за кларинет и пиано, Кларинетно трио, „Любовни песни“ оп. 52 и оп. 65 и песни из вокалния цикъл „Хубавата Магелона“. „Няма да сме репетирали и минута преди това.“ – казва Мария Принц за подготовката за изявите, която започва днес пред погледа на публиката. Пианистката ще води кларинетиста Михаил Живков и челиста Иван Лалев заедно с певци от Хоровата капела „Светослав Обретенов“. „Започваме работата пред публиката, като всеки може да идва и да си тръгва, когато му е удобно и приятно. Ще обясним спецификата на творбите, слушателите ще научат какъв е пътят, който довежда до изпълнението на концерт.“ – допълва Мария Принц.

Програма за събитията в зала „България“ в София:
17 юни, 15 – 19 ч. – репетиция за спектаклите на 18 и 21 юни
18 юни, 19 ч. – концерт „Шедьоври на камерното творчество на Йоханес Брамс“
21 юни, 19 ч. – „Хубавата Магелона“

Турне в страната с „Хубавата Магелона“:
Пазарджик, 22 юни, 18:30 ч., зала „Маестро Георги Атанасов“
Стара Загора, 24 юни, 19 ч., Операта


Джаз ФМ е медиен партньор

  • Интервюто на Светослав Николов с Мария Принц от ефира на предаването „За града“ по bTV Radio можете да чуете чрез бутона „Аудио“.