Мария Арнал и Марсел Бажес разказват с музика за културното наследство на Иберийския полуостров и за съдбата на Испания

Мария Арнал и Марсел Бажес разказват с музика за културното наследство на Иберийския полуостров и за съдбата на Испания

Тяхната музика е за онова, което не бива да потъва в забрава: „Ние сме от първите поколения, родени извън диктатурата. Нямаме този страх от ежедневния живот, но имаме наследени от онзи конфликт страхове – например, страхът свободно да споделиш своето мнение.“ – казва Мария Арнал в студиото ни часове преди концерта довечера в „София лайв клуб“. На Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival! двамата с партньора си Марсел Блажес ще представят дебютния албум 45 cerebros y 1 corazón („45 мозъща и едно сърце“). Заглавната песен е размисъл, провокиран от новината за разкопаване на масов гроб на жертви от времето на Гражданската война в Ла Педраха (Бургос).

„Териториалната криза, която преживяваме в момента, е много свързана с това как се разрешава темата с Франкизма и как преминаваме към демокрация, като се запазват много институции от диктатурата. Тук има все още отворени конфликти. Ние с нашата младост и с нашия по-малък страх можем да говорим за това с ясен и силен глас.“ – казва Мария Арнал. „Не бива да забравяме, че историята се пише от победителите. Много пъти историята също е оръжие. Има много истории, които живеят една с друга. В самите учебници пише различни неща спрямо това, откъде си. Бих искал да няма страх от миналото.“ – добавя в студиото на Джаз ФМ Марсел Бажиес.

Със своята музика те създават отворено пространство, където можем да се събрем, да съпреживеем тези мисли и противоречия, пространство, в което можем да споделим несигурността… Интервюто на Светослав Николов с Мария Арнал и Марсел Бажес можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Организатор на Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé Festival! е „Институт Сервантес – София“ съвместно с Jazz Plus Concerts. Джаз ФМ е медиен партньор. Повече за цялата програма на тазгодишното издание на фестивала, както и за други инициативи на Испанския културен център у нас можете да откриете тук.

Поредицата от събития започнаха с изява на Хорхе Пардо, в чиято музика чуваме миналото и настоящето, за да се подготвим за бъдещето... Последният за тази година концерт от ¡Olé Festival! предстои на 26 октомври, когато ще поемем на джаз пътешествие в света на фламенко музиката с виртуозите Хосеми Кармона (китара) и Хавиер Колина (бас). Ще чуем пиеси на Астор Пиацола, популярни песни от Латинска Америка, оригинални композиции и джаз стандарти. Перкусионист е Бандолеро.