Мариана Пенчева – българката, пяла с Лучано Павароти в „Бал с маски“, ще участва в шедьовъра на Верди в Зала 1 на НДК

Мариана Пенчева – българката, пяла с Лучано Павароти в „Бал с маски“, ще участва в шедьовъра на Верди в Зала 1 на НДК

На 21 април световноизвестното мецосопрано Мариана Пенчева ще влезе в ролята на гадателката Улрика в драматичната опера „Бал с маски“ в Зала 1 на НДК. Заедно с нея на сцената в главните роли ще са колегите й от Италия - Алиса Зиновиева, Марцио Джоси и Марио Маланини.

За организаторите от „Монте мюзик“ и творческия директор Найден Тодоров факта, че световната ни звезда прие поканата им за участие в „Бал с маски“ е изключителна чест и привилегия. Кариерата на Мариана Пенчева се развива на големите световни сцени и българската публика рядко има възможност за среща с големия й талант и златния й глас.

За българското мецосопрано ролята на Улрика е повече от емблематична. Изпълнявала я е многократно и с невероятен успех на сцените на най-големите оперни театри. Неслучайно изпълнението й в „Ла Скала“ с диригент Рикардо Мути е филмирано и остава в историята на операта. За класата й говори факта, че тя и Лучано Павароти споделят сцената на неаполитанския театър „Сан Карло“ отново в операта „Бал с маски“.

Ролята на Улрика в шедьовъра на Верди е изключително силна, защото тя предсказва съдбата на владетеля Рикардо (Марио Маланини), който е влюбен в Амелия (Алиса Зиновиева) – съпруга на неговия секретар и приятел Ренато (Марцио Джоси). Любовният триъгълник води до поредица от събития и развой, изпълнен с много страст, любов, изневяра, желание за мъст, предателство и отмъщение.

За представянето на една от най-драматичните опери организаторите от „Монте мюзик“ освен на доказани световни солисти залагат на мащаба на музикалната картина, която ще бъде създадена от хор в състав от 50 човека и филхармоничния оркестър на Русенска опера с диригент Найден Тодоров. Декорът ще ни върне векове назад и ще допълни атмосферата, създадена от красивата музика на Верди.

Още в процеса на създаването си „Бал с маски“ е причина за спорове. Убийството на шведския крал Густав ІІІ по време на бал през 1792 г. е историческото събитие, което първоначално служи за сюжет на операта. Австрийската цензура обаче забранява представянето на сцената на убийство на коронована особа по време на бал и това кара Верди да прекрати договора си с неаполитанския театър „Сан Карло”, който завежда дело срещу него. Резултатът от двустранните съдебни процеси е, че театърът оттегля обвиненията си, а Верди довършва работата си върху операта, като приема действието да бъде променено от Стокхолм в Бостън, а крал Густав да стане граф Уоруик.

„Бал с маски“ се радва на невероятен успех при премиерното си представяне на сцената на театър „Аполо“ през 1959 г. и оттогава е задължително заглавие в афиша на оперните театри.

На 21 април в Зала 1 на НДК ще имаме възможност да гледаме операта в уникален състав от четири световни имена. Билетите са на цени от 20 до 80 лв. и са налични в Билетен център НДК, мрежите на „Ивентим“ и „Тикетпортал“.

На снимката: Мариана Пенчева