Малко познати записи на Райна Кабаиванска излизат в албум за нейната 80-та годишнина

Малко познати записи на Райна Кабаиванска излизат в албум за нейната 80-та годишнина

Неиздавани досега изпълнения на Райна Кабаиванска ще бъдат събрани в нов аудиодиск, а премиерата му ще е непосредствено преди нейния юбилеен галаконцерт на 18 декември в Зала 1 на НДК.

Raina Kabaivanska Rarities („Райна Кабаиванска – малко известни записи”) се публикува от „Нов български университет”, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 г. е член на настоятелството.

„Дискът е нашата изненада за нейните почитатели, но беше изненада и за самата Райна”, казва Георги Текев – изпълнителен директор на НБУ и продуцент на честванията, посветени на юбилея на певицата тази година. Когато съвсем наскоро научава за идеята, оперната прима има само едно условие: заглавието „Райна Кабаиванска – Божествената” да бъде заменено с това, под което излиза диска – просто „малко известни записи“. Дискът ще съдържа записи на нейни изключителни изпълнения от петте десетилетия световна кариера, малко познати дори на най-верните й почитатели, и ще се разпространява в цял свят.

Другата изненада за публиката са впечатляващи фотографии на Райна Кабаиванска от съвместната й работа с други от най-големите артисти на епохата – Калас, Караян, Павароти, Доминго, Карерас, които могат да бъдат видени от 26 ноември до 10 декември в галерията на открито на Моста на влюбените до НДК. Част от изложбата са и 80 внушителни арт фотоса. Експозицията съдържа снимки, отразяващи знакови моменти от кариерата на певицата, любезно предоставени от „Метрополитън опера”, „Ковънт гардън”, „Ла Скала”, Римската опера, „Театро Реал”, Софийската опера и други, които проследяват сценичните превъплъщения на оперната прима. Специално внимание е отделено на дебютите на Кабаиванска от периода 2000 – 2014 г. в „Човешкия глас”, „Жената в мрака”, „Диалози на кармелитките”, „Дама пика”, „Скуола ди гуида”. Представена е и ранната й кариера с дебютите в най-престижните световни театри – Миланската Скала („Беатриче ди Тенда”), „Ковънт гардън” („Отело”), „Метрополитън опера” („Фалстаф”). За пръв път се показват сцени от постановките „Бохеми” и „Вертер” със стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска” в НБУ, играни в Софийската опера и „Театро Комунале” в Модена. Тази изложба е продължение на предизвикалата огромен интерес „Райна Кабаиванска – роли и костюми” през октомври. Тогава НБУ и музеят на Тирели в Рим представиха и изложбата „Райна Кабаиванска – Божествената” (на снимката към новината – момент от откриването й).

Кулминацията в календара на Юбилейната година на Райна Кабаиванска е благотворителният юбилеен галаконцерт на 18 декември в НДК. В него примата ще участва заедно с 13 от най-успешните си ученици, които вече са със световна кариера. От вчера в продажба са допълнителни билети за най-верните почитатели на Кабаиванска. Концертът е благотворителен и средствата от продадените билети ще бъдат използвани за стипендии за обучение на бъдещи поколения млади оперни таланти.

Събитията в чест на юбилея на Райна Кабаиванска са организирани от Нов български университет и се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев с партньорството на Столичната община, Софийската опера и балет и НДК, с подкрепата на фондация „Америка за България”, „Фантастико”, „Алфа банк” и „Нестле”.