Максим Ешкенази, Светлин Русев, Георги Черкин и Оркестърът на Класик ФМ откриват петия сезон на „Музиката на Америка” с кино и класика

Максим Ешкенази, Светлин Русев, Георги Черкин и Оркестърът на Класик ФМ откриват петия сезон на „Музиката на Америка” с кино и класика

Петият сезон на цикъла „Музиката на Америка”, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”, започва на 21 ноември с концерта „Кино и класика”. От 19:30 ч. в зала „България” ще чуем изпълненията на Оркестъра на Класик ФМ и солистите Светлин Русев (цигулка) и Георги Черкин (пиано) под диригентството на Максим Ешкенази с програма от филмови пиеси, превърнали се в класика, а също и класическа музика, добила огромна популярност, след като е използвана в киното. Сред филмовите заглавия, които ще бъдат представени с изпълнения в програмата, са „Междузвездни войни”, „Оркестър без име”, „Кръстникът”, „Осъдени души”, „Доктор Живаго”, които ще се редуват с любими на публиката класически пиеси.

В първата част на концерта пианистът Георги Черкин ще представи „Рапсодия в синьо” от Джордж Гершуин и една българска композиция, в която също се преплитат киното и класиката – Фантазия за пиано и оркестър „Проксима” от големия наш композитор Борис Карадимчев, по мелодиите на неговите незабравими песни „Бяла тишина”, „Хора и улици”, „Оставаме”, „Ако не беше ти”, част от тях – също писани за филми. Българската част от програмата „Кино и класика” се допълва от мелодията из филма „Осъдени души” от Митко Щерев.

Във втората част на концерта ще чуем харизматичния цигулар Светлин Русев с бравурната Фантазия „Кармен” от Пабло Сарасате. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с Libertango от Пиацола и Por una cabeza от Карлос Гардел – музика която винаги свързваме с незабравимата танцова сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар във филма „Усещане за жена”.

Концертът се посвещава на 20-та годишнина на Класик ФМ радио – основен медиен партньор на събитието.

Следващият концерт от цикъла „Музиката на Америка“, отново с диригент Максим Ешкенази, ще бъде на 30 януари със солист американската цигуларка Елизабет Питкерн. Тя е притежателка на забележителния инструмент „Stradivarius Red Mendelssohn” – цигулката за която се счита, че е вдъхновила отличения с „Оскар” филм „Червената цигулка”. Елизабет Питкерн ще свири пред българската публика Концерт в сол минор от Макс Брух.

Билети се продават на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и в интернет – на сайта ticketsbg.com.