Майсторският клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще бъде част от юбилейното честване на голямата оперна прима

Майсторският клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще бъде част от юбилейното честване на голямата оперна прима

XIV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще бъде част от събитията, които Нов български университет подготвя, за да отбележи юбилея на оперната прима. Срокът за кандидатстване в майсторския клас е до 5 септември, прослушването на кандидатите ще бъде на 10 септември, а обучението ще се проведе от 11 до 27 септември. На 28 септември най-добрите изпълнители от майсторския клас ще се представят с галаконцерт със специалното участие на Райна Кабаиванска в Софийската опера и балет, под диригентството на маестро Найден Тодоров. Тази година изпълнителите от майсторския клас ще представят и още един концерт – на 29 септември на сцената на Античния театър в Пловдив в рамките на V-я Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

За участие в майсторския клас на Райна Кабаиванска могат да кандидатстват изпълнители до 32-годишна възраст. Те трябва да имат музикално образование. На участниците, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта, се присъждат стипендии за обучение при Райна Кабаиванска в Италия. Вече над 70 са младите оперни изпълнители – стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска” на НБУ, който работи в партньорство с фондация „Америка за България” и търговска верига „Фантастико”, осигуряващи стипендиите за обучение.

Юбилейната година на Райна Кабаиванска е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Кулминацията на събитията ще бъде Юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта”. Той ще се състои на 18 декември в Зала 1 на НДК. Билетите вече се разпространяват в мрежата на Еventim.

През годините, работейки в своите майсторски класове в Академия „Киджана” в Сиена, в Музикалната академия „Веки-Тонели” в Модена и в Нов български университет, Райна Кабаиванска подготви за оперните сцени едни от най-големите нови оперни изпълнители, чието присъствие се забелязва в цял свят. Тази година българската публика ще може да види най-младите от тях, които след майсторския клас ще пеят на сцената на Софийската опера и балет и в Античния театър в Пловдив, и най-големите, които вече имат световна кариера – на сцената на Зала 1 на НДК.

Подробна информация за майсторския клас се публикува на официалния уебсайт на Райна Кабаиванска, от който кандидатите могат да се регистрират онлайн.