Майсторски класове за български и световни вина на Di.Vino Taste

Майсторски класове за български и световни вина на Di.Vino Taste

Защо е толкова обичано мелнишкото вино, каква беше 2011 г. за българските вина, които са Топ 10 на българските вина? Три майсторски класа по време на тазгодишното издание на DiVino.Taste ще ни дадат подробен отговор на тези въпроси.

Мелник е име едновременно на прекрасен град и на винен сорт, който има потенциал да се превърне в икона за България. Самобитен, интригуващ, специфичен – всички тези определения добре прилягат на мелник, сортът ендемит от Югозападна България. Отдавна прочут, за него се знае много малко. По време на майсторския клас „Мелник – град, сорт или винена икона“ Вили Гълъбова от екипа на DiVino задълбочено ще разкрие красивото лице от този великолепен български сорт. Билети за майсторският клас може да закупите тук.

Традиционната ретроспективна обиколка из някои от най-добрите изби на страната тази година е посветена на една много добра година – 2011. Прегледът на реколтата и селекцията от топ български вина ще води сертифицираният WSET преподавател и сомелиер Александър Скорчев.

Дългоочакваната класация на DiVino по традиция излиза в края на месец февруари. Единствено по време на DiVino.Taste винените ценители имат възможност да опитат всичките 10 вина от челото на класацията в майсторски клас, който традиционно се модерира от Юлия Костадинова от DiVino. Заедно с най-добрите 10 вина на България, публиката на DiVino.Taste ще се запознае лично и с техните създатели, които ще ги представят по време на дегустацията.

Най-големият форум на българското вино се провежда от 17 до 19 ноември 2017 г. в зали 7, 8 и 9 на НДК. Очаква ни среща с повече от 400 вина от над 60 изби. Тук е публикавана пълната програма на DiVino.Taste. Билети за събитието или майсторските класове може да закупите тук.

Рекордно слаба реколта очакват в Европа. България е сред страните с ръст през 2017 г.

Европа е изправена пред най-слабата си реколта от 1945 г. насам. По предварителни данни на Европейската комисия се очаква спад от 14% спрямо 2016 г. Намаление има и дори спрямо средните нива през последните пет години. Основни причини за историческия отрицателен рекорд са измръзванията във Франция през април, изключителната суша в Италия и горещините в Испания. И трите страни оформят челната тройка не само в Европейския съюз, но и в света. И тази година Италия запазва мястото си на световен производител №1 (40 млн. хектолитра), следвана от Франция (36,9 млн. хектолитра) и Испания (36,8 млн. хектолитра).

Има и европейски страни, които отбелязват ръст на реколта 2017 г., като Португалия (6,6 млн. хектолитра), Румъния (5,3 млн. хектолитра), Австрия (2,4 млн. хектолитра) и дори България (1,4 млн. хектолитра).

Да представи прочутото порто у нас пристига португалецът Пауло Ръсел Пинто от Института за вината на Порто и Доуро. Порто или портвайн се отнася до онази категория сладки ликьорни вина, за които все още се знае сравнително малко. А сладките вина от долината на река Доуро в Португалия наистина разкриват една нова вселена от вкусове. По време на майсторския клас „Порто – другото име на съвършенството“ ще бъдат дегустирани вина, внесени специално по този повод.

Унгария е друга известна с вината си дестинация, която обаче остава все още малко позната у нас. Агнеш Немет – дългогодишен издател на списанието VinCE и организатор на едноименното изложение в Будапеща, ще води майсторския клас „Унгария – малко позната и много неочаквана“. Ще бъдат дегустирани едни от най-интересните вина на съвременната унгарска винена индустрия – великолепни бели, емблематични червени, пенливи и благородно сладки вина.

За изложението в София пристига и Алберто Дзенато – собственик на Zenato и второ поколение уайнмейкър. Избата се намира край красивото езеро Гарда в Северна Италия и притежава силна връзка с богатата местна история и култура на областта. По време на майсторския клас „С душа от Лугана и сърце във Валполичела ще се запознаем отблизо със сортове като требиано ди Лугана, корвина, рондинела и оселета, както и с ненадминатото амароне Дзенато.