Майлс Дейвис ще бъде почетен с мемориална статуя в родния си град

Майлс Дейвис ще бъде почетен с мемориална статуя в родния си град

Родният град на Майлс Дейвис Олтън ще почете големия музикант с мемориална статуя, която ще бъде открита официално на 12 септември. Автор на произведението е скулпторът Престън Джаксън, който е готов да пристъпи към последната фаза от своята работа – изливането на бронза.

„Това със сигурност прилича на пътешествие и аз винаги се изненадвам от хората, които срещаме и, които са запалени фенове на джаза.“ - твърди Пат Акман - председател на Комисията по мемориалния проект на Майлс Дейвис, и продължава: „Този проект е зареден с музика както на строителната площадка в Олтън, така и в студиото на Престън Джаксън в Пеория.“ Акман казва още: „Аз съм изумен и трогнат от щедростта на тази общност. Това винаги е била целта на Комисията – да сплоти общността и това вече е постигнато.“

Скулптурата на Майлс Дейвис ще бъде оградена от каменна стена (снимка можете да видите чрез бутона „Галерия“), като всеки един от камъните можеше да бъде закупен и накрая от продажбата бяха събрани над 100 000 долара. Първите дарени средства постъпиха през август 2013 г., а днес проектът върви към финала на своето реализиране.

„Чувствам, че скулптурата ще бъде красиво допълнение към централната част на града и се надявам тя да насърчи хората, занимаващи се с бизнес, да допринесат в бъдеще за други подобрения на градската среда. Това ще бъде единствената публично изложена статуя на Майлс Дейвис в тази държава.“ – казва Пат Акман.

Снимки: Miles Davis Memorial Project

  • Днес, когато се навършват 89 г. от рождението на Майлс Дейвис, в „Следобедни импровизации“ ще слушаме музика на гениалния тромпетист и композитор.
  • Преди година в чест на Майлс Дейвис 77-ма улица в Ню Йорк беше преименувана на Miles Davis Way. Повече за събитието разказахме тук.