Майкъл Бубле връчи на Дейвид Фостър наградата „Джуно“ за благотворителна дейност

Майкъл Бубле връчи на Дейвид Фостър наградата „Джуно“ за благотворителна дейност

„Неговото сърце е голямо колкото слънцето.“ – с тези думи Майкъл Бубле представи от сцената на наградите „Джуно“ своя голям благодетел в музиката и приятел в живота Дейвид Фостър. Хитовият автор на песни прие наградата за благотворителна дейност, присъждана от Music Canada. През последните 20 години Дейвид Фостър е подкрепил над 400 благотворителни организации, а чрез своята фондация предоставя финансова помощ на семейства с дете, нуждаещо се от трансплантация. За 33-те години от съществуването си фондацията му е подпомогнала с милиони долари 1 100 семейства, като провежда и информационни кампании за насърчаване на донорството.

„Той ме вдъхнови да бъда по-добър човек, чрез него осъзнах необходимостта да допринасям по всеки възможен начин.“ – каза Майкъл Бубле, обявявайки отличието на Дейвид Фостър. Преди това сподели от личен опит: „Зная, че с болно дете в семейството страданието и допълнителните разходи нямат край. Подкрепата, която е нужна, за да останат семействата заедно, е ключова за оздравяването. С хора като Дейвид Фостър това става по-лесно. Той не само набира и дарява много пари, но и посещава децата в болниците. Не си тръгва от стаята, докато на лицето на малчугана не изгрее усмивка. Думата „не“ не е в неговия речник. Вместо това той задава два въпроса: къде имате нужда от мен и с какво мога да помогна. Като такъв познавам Дейвид Фостър.“ – описа го Майкъл Бубле. Много развълнуван, в този момент той направи пауза, а думите му бяха толкова силни и произнесени с такова вълнение, че в залата настана тишина. „Можете да ръкопляскате.“ – призова Майкъл Бубле публиката да аплодира приноса на Дейвид Фостър. И продължи: „Делото на Дейвид ни напомня, че можем и трябва да си поставяме високи цели, да слушаме призива на сърцето си и да намираме нови и нови възможности да допринасяме.“

В заснет предварително филм Дейвид Фостър разказа трогателната история, поставила началото на благотворителната му дейност. Той я определи като второто посвещение в живота си, което вероятно ще надживее музиката му. Всичко започва с телефонно обаждане на майка му, която му разказва за болно момиче, нуждаещо се от трансплантация. Тя го моли да се срещне с детето и да окуражи семейството му. Той посещава момичето в болницата и на тръгване я пита какво още би могъл да направи за нея. „Бих искала да видя сестра си – не съм я виждала от три месеца.“ – отговаря болното дете. Узнал, че семейството не може да си позволи самолетния билет за това пътуване, Дейвид Фостър го купува. „В момента, в който погледите на двете деца се срещнаха – на петгодишното дете, което впоследствие почина, и на неговата сестричка, разбрах, че има ужасяваща липса, която трябва да преодолеем.“ – разказва за импулса да развие благотворителна дейност Дейвид Фостър.

След това от сцената на наградите „Джуно“ той разказа как в началото, в средата на 80-те, всяка година 30 известни личности – музиканти, актьори и политици, са участвали в благотворителни събития в неговия град – спортен празник и последващ голям концерт. Когато осъзнава, че по този начин не може да събере нужните пари, той активизира работата на своята фондация. Поставя изглеждащата невъзможна цел – набирането на 30 милиона долара, а когато тя е постигната, определя новата – 50 милиона долара, които трябва да бъдат събрани до средата на следващата година. Дейвид Фостър благодари на дарителите, сред които посочи стоящия до него на сцената с очакващата го статуетка в ръце Майкъл Бубле: „Той безброй пъти пя без хонорар.“ В този момент камерата показва пълните със сълзи очи на младия мъж. „Докато повечето музиканти вече не ми вдигат телефона, защото винаги довеждам разговора до това да помогнат. И никога не ме е срам да помоля!“ – завърши Дейвид Фостър.

Големият композитор и продуцент е написал редица хитове на Даяна Крол, Мадона, Майкъл Джексън и много други, създал е музиката към филми като „Бодигард“ и е откривател на таланта и насърчител в музиката на някои от днешните й знаменитости – Селин Дион, Джош Гробан и, разбира се, Майкъл Бубле. На тазгодишното раздаване на наградите „Джуно“ самият вокалист получи 14-ото си отличие – Love бе определен за най-добър съвременен албум. Той е продуциран от Дейвид Фостър, в чиято колекция са 6 награди „Джуно“, 16 – „Грами“, по едно отличие „Еми“ и „Златен глобус“. Музикантът има и три номинации за „Оскар“. Той е въведен в Залата на славата на канадската музика, неговата звезда е и на Алеята на славата в Канада. През 2010 г. Дейвид Фостър едновременно бе приет в залите на славата на канадските и на американските автори на песни. От 2013 г. има звезда на Алеята на славата в Холивуд, която е разположена до тази на неговите музикални герои от „Бийтълс“.

Церемонията по връчването на наградите „Джуно“ тази година ще се запомни и с ярката реч на Джереми Дачър, който спечели наградата за музика на коренното население. Той отправи силни послания срещу нарушаването на правата на индианците в Канада. Когато времето му изтече, бе пусната музика и той трябваше да напусне сцената преди да е завършил изказването си. Но следващият получател на „Джуно“ – Макс Кърчман от Arkells го върна на сцената и му предостави своето време. Така Дачър завърши речта си с послание за уважение и сближаване, а не разделение.

За първи път тази година неправителствени организации у нас подеха кампания в подкрепа на дарителството – „България дарява“. Тя ще се провежда активно в последната седмица на март, но през цялата година ще служи за връзка с инициаторите на 120 каузи в подкрепа на развитието – образование, здравеопазване, опазване на околната среда, спорт, подкрепа на малцинствата, решаване на регионални и социални проблеми и др. Повече за инициативата разказаха в ефира на bTV Radio Елица Баракова от „BCause: В помощ на благотворителността“ и Ашод Дерандонян от „Заслушай се“.

  • Изпълненията на живо на Майкъл Бубле от неговото шесто телевизионно предаване за NBC звучат тази седмица в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ във вторник от 21 ч. с повторение в събота от 19 ч.

Източник на снимката - фейсбук страницата на наградите „Джуно“.