Майкъл Бубле – израснал, различен, специален! 13 години след дебюта изпълнителят споделя „Това съм аз“ с новия си албум Nobody But Me

Майкъл Бубле – израснал, различен, специален! 13 години след дебюта изпълнителят споделя „Това съм аз“ с новия си албум Nobody But Me

След като откри света на класическия джаз и ритъм енд блус за новото поколение, увлечено от по-леките, забавни и неангажиращи песни, Майкъл Бубле отива напред в новия си албум Nobody But Me, за да направи тази музика не само много приятна, но и изключително интересна за слушане. Интересна, защото шеговита, закачлива и темпераментна, тя е и впечатляваща с начина на изграждане, със съвременния музикален език, с неочакваните хрумвания, със смесването на елементи от различни жанрове, на изразни средства от различни епохи. Майкъл Бубле е вече не просто майстор на хитовете, а задълбочен и смел творец.

Ето например заглавният сингъл Nobody But Me – класическа ритъм енд блус основа, много съвременно аренби, непосредственост в контакта с публиката, създадена с прийоми, характерни за Луи Прима, танцувалните жанрове на миналото и градското звучене на днешния ден с рап напеви от Black Thought (член на The Roots) – толкова много влияния са така органично представени само в една песен и нищо не изглежда самоцелно, изкуствено направено, неудачно, не на място. Майкъл Бубле очевидно няма нищо против клишето на атрактивен изпълнител на класически песни, защото внимателно изгражда този образ. Но зад препълнените огромни зали с десетки хиляди, слушащи джаз, има много повече – ерудиран музикант, визионер. Същевременно своето усещане за лекотата в живота, той предава непосредствено в музиката – и това е толкова естествено за нас, слушателите, че го приемаме като откровение, на което самите ние сме носители.

„Не знам дали някога съм се забавлявал толкова, колкото докато работя върху този албум. Беше много вълнуващо да съм с хора, които разбират, че искам да звуча по-добре от всякога. Гордея се изключително много с новите песни, а фактът, че участвах като продуцент, за мен беше истинско удоволствие.“ – казва Майкъл Бубле за новия си албум. Той ще е на музикалния пазар на 21 октомври от Warner Bros/ Reprise! (в България се разпространява от „Орфей мюзик“) и съдържа три оригинални песни на вокалиста. Кавъри на стандартите My Baby Just Cares For Me, The Very Thought of You и I Wanna Be Around, както и със сигурност разтуптяващ сърцата прочит на трогателната God Only Knows на Браян Уилсън от Take 6 завършват картината на предстоящия албум на Майкъл Бубле.

До момента певецът е представил общо три сингъла – преди заглавната песен чухме написаното от него симпатично любовно послание I Believe in You, както и буквално преливащ от енергия кавър на My Kind of Girl – строго в канона на класическия джаз. Този поглед към съвременната и към традиционната популярна песен ни казва простата истина – ако Майкъл се беше родил преди 50 години, пак щеше да бъде звезда!

Nobody But Me е деветият студиен албум на носителя на наградата „Грами“. Майкъл Бубле е известен с това, че не издава често албуми – той оставя паузи от поне две години между различните си продукции, като посвещава половината от останалото време на концертни турнета. Предходният му албум бе To Be Loved с танцувални ритъм енд блус песни. С този проект Майкъл Бубле за четвърти път оглави Billboard Top 200. Като част от завършването на цикъла преди отварянето на новия с предстоящия албум, в кина в целия свят на 25 септември ще бъде прожектиран концертен филм от турнето To Be Loved. То включваше 173 концерта в 39 държави и привлече публика от 2 милиона души. „148-ма спирка от турнето“ е заглавието на концертния филм, който включва изпълнения на живо, кадри зад кулисите и интервюта с певеца и екипа му, в които те разказват личните си преживявания по време на дългите пътувания от страна в страна.

Предстоящият албум на Майкъл Бубле Nobody But Me е записан в Лос Анджелис и Ванкувър. Певецът е и копродуцент, като работи с дългогодишния си партньор Алън Чанг, както и с хитовите продуценти на съвремието ни Йохан Карлсон от MXM Productions, Джейсън Голдман Spicy G, The Monsters и Strangerz. Гост-вокалисти са Мегън Трейнър и Black Thought от The Roots. Луксозното издание включва три допълнителни песни.

„Никой друг освен мен не би могъл да създаде този албум за никой друг освен вас.“ – с тази шега, в която съм убеден, че за Майкъл Бубле е самата истина, певецът представи в социалните мрежи корицата на албума Nobody But Me. Погледната от различен ъгъл, тя показва два образа – на Майкъл днес и когато е на 7 години.

Всичко почувствано и казано до тук показва колко израснал е Майкъл – колко голям и последователен е бил, когато е вървял по пътя на изграждането на име и авторитет, и колко отговорно постъпва сега, притежавайки този капитал. Не просто популярен изпълнител, а творец, популяризиращ хубавата музика. Самият той споделя израстването си в интервю за новозеландската TV3: „Трябва да се бориш срещу рамките. Много е човешко да искат да те поставят в рамки: ти си това – пееш песни с биг бенд, и дрън-дрън. Но никой не иска да бъде поставян в рамки. Всеки иска да се бори за своя шанс да израсне, да бъде различен и специален. Реших с този албум да водя тази борба.“ – каза Майкъл Бубле.

Това е послание за всеки ден, за всеки от нас. Колко е чудесно, че то идва с хубава, интересна, истинска музика!