Майк Стърн и Джеф Лорбър с първи съвместен албум през септември – Eleven

Майк Стърн и Джеф Лорбър с първи съвместен албум през септември – Eleven

Китаристът Майк Стърн и кийбордистът Джеф Лорбър издават първия си съвместен албум. Eleven ще бъде на пазара на 27 септември и излиза от каталога на Concord Jazz. Двамата музиканти се запознават покрай басиста Джими Хаслип и откриват колко е силна музикалната химия помежду им. „Джеф и Майк взаимно се възхищават на музикалното майсторство и талантите си. Що се отнася до моята концепция за това сътрудничество - мислех, че те ще създадат нещо ново и различно, което за мен беше задължително.“ – казва Хаслип. Той е копродуцент на проекта.

Списанието Downbeat определя Майк Стърн като „един от 75-те най-велики китаристи на всички времена“. Публиката познава Стърн от работата му с Джако Пасториъс, Майкъл Брекър и Джо Хендерсън, от изявите му с групите Steps Ahead, Vital Information и Brecker Brothers, а така също следи кариерата му като лидер, чиято дискография наброява 18 заглавия.

Джеф Лорбър става известен със своята радиофонична и грууви инструментална музика, което кара мнозина да го смятат за смуут джаз музикант. Лорбър казва, че никога не е харесвал това прозвище и споделя, че според него smooth jazz е по-скоро маркетингов термин отколкото музикален жанр. Лорбър описва това, което прави, така: „Моята музика винаги е била мелодична, винаги е била фънки и определено се опитвам да обръщам внимание на солата. Надявам се, че музиката ми представлява нещо по-амбициозно, джази и завладяващо.“ В подкрепа на казаното Майк Стърн посочва, че неговият колега свири красиво на акустично пиано, Fender Rhodes и орган. „Имам чувството, че неговата музика наистина извира повече от соул музиката отколкото от смуут джаза. Това соул усещане от Фили (Филаделфия) определено присъства в някои от неговите композиции в този албум.“ - твърди Майк Стърн. През последните няколко години Джеф Лорбър възроди своята първа група Jeff Lorber Fusion и албумите й бяха номинирани за „Грами“, а миналата година един от от тях - Prototype, беше отличен с престижната награда в категорията „Най-добър съвременен инструментален албум“.

Първият сингъл от предстоящия съвместен албум на Майк Стърн и Джеф Лорбер се нарича Ha Ha Hotel. Това е композиция, която китаристът пише преди 25 години и тя звучи в албума му Is What It Is. Новата версия може да чуете по-долу, както и да видите съдържанието на албума Eleven.

Съдържание на Eleven:

1. Righteous
2. Nu Som
3. Jones Street
4. Motor City
5. Big Town
6. Slow Change
7. Tell Me
8. Ha Ha Hotel
9. Rhumba Pagan
10. Runner