Мая Нова за документалния филм за Ела Фицджералд: „Just One of Those Things е прекрасен.“

Мая Нова за документалния филм за Ела Фицджералд: „Just One of Those Things е прекрасен.“

Новият документален филм за Ела Фицджералд Just One of Those Things ще бъде показан в избрани киносалони в САЩ от 3 април. Българската певица Мая Нова, която през последните години живее в Ню Йорк, имаше възможност да гледа филма преди дни по време на специална прожекция. Мая преподава в център по изкуствата, където се организират филмови фестивали и това й дава възможност да види лентата предпремиерно. В интервю за Джаз ФМ радио певицата сподели своите впечатления:

„Филмът беше прекрасен. Може би ще разделя отговора си на две части – за зрителите, които за първи път ще се сблъскат с изкуството и името на Ела и за тези, които я познават. И за двете страни той ще бъде чудесен за гледане. Това е документален филм, който е направен почти като игрален. Използвани са прекрасни, редки кадри от нейни легендарни изпълнения, от нейния живот, много лични снимки и също така интервюта с хора, които са били близки до нея. Just One of Those Things е направен невероятно. Филмът много ми хареса.“

Режисьор на Just One of Those Things е Лесли Уудхед. Филмът разказва за ненадминатия талант на Ела, наречена неслучайно Първата дама на песента; за кариерата на една чернокожа жена, изправена пред лицето на ужасяващ расисъм; за нейната ангажираност в борбата за граждански права; за живота й на сцената и извън нея; за радостта, тъгата и неувереността. Публиката ще опознае Ела чрез неизлъчвани кадри до този момент и интервюта с имена като Тони Бенет, Джони Матис, Норма Милър, Смоуки Робинсън, Лора Мвула, Джейми Калъм, сина на Ела - Рей Браун джуниър, и др. „Нейната музика е едно от нещата, заради които си заслужава да живееш на тази планета.“ - казва Джейми Калъм във филма за Ела.


Трейлърът на Just One of Those Things

Мая Нова добре познава творчеството на Ела Фицджералд, тъй като е правила изследване за нея като част от своята докторантура. Вокалистката се дипломира наскоро и вече е доктор по музикални изкуства към университета „Стоуни Брук“ в Ню Йорк. „В исторически план нищо не беше пропуснато във филма. Това, което ми хареса, е включването на много нови кадри, които никъде не съм виждала.“ – казва Мая. След прожекцията на Just One of Those Things тя се е включила в дискусия с публиката заедно със свой колега – джаз басист, и художничката Вини Багуел, която е авторка на бронзовата скулптура на Ела, поставена в Йонкърс, Ню Йорк.

„Музиката на Ела Фицджералд е училище.“ – казва Мая Нова в нашия разговор, подчертавайки все пак, че Ела никога не е била най-голямото й влияние. Българската певица си спомня, че когато е била на 17 г. и е обичала да пее и да свири на класическа китара, е имало една касетка, която е променила живота й и я е насочила към джаза - това са били дуетите на Ела Фицджералд с Луис Армстронг. Целия разговор на Таня Иванова с Мая Нова може да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимката: Ела Фицджералд, източник: официалната фейсбук страница на Ела