Магията на Buena Vista Social Club идва за последен път в София с Омара Портуондо

Магията на Buena Vista Social Club идва за последен път в София с Омара Портуондо

Омара Портуондо, прославила кубинската музика по целия свят чрез легендарната формация Buena Vista Social Club, идва у нас в компанията на най-обичаните музиканти от Хавана за прощален концерт на 28 април в Зала 1 на НДК. На сцената до нея ще застанат изключителни виртуози като Роландо Луна Карийо, Родни Барето, Гастон Хоя и Андрес Коайо.

Българската публика обича Омара и тя обича почитателите си у нас, с които неведнъж пя и танцува. Софийската дата е включена във финалното й турне по нейно изрично настояване. На 28 април за последен път у нас ще чуем изпълненията на класики от репертоара на Buena Vista Social Club като Veinte años, Dos Gardenias, Candela, както и песни, превърнали се в част от световното културно наследство като Quizas, Quizas, Quizas.

На концерта ще имаме възможността да чуем талантливия пианист Роландо Луна, открит от самия Чучо Валдес – един от най-ярките представители на афрокубинския джаз. През 1999 г. Чучо му връчва Първа награда на Джаз фестивала в Куба и го запознава с Хесус Рамос. Оттогава Луна споделя сцената с Buena Vista Social Club, а паралелно с това събира овациите на публиката в самостоятелните си изяви. През 2007 г. той спечели Първо място в категорията за солово изпълнение на 41-вия Джаз фестивал в Монтрьо.

На 28 април в София ще се насладим и на невероятния барабанист Родни Барето, както и на виртуоза на челото Гастон Хоя, свирил със световни звезди като Стинг и Джайлс Питърсън.

Проектът Buena Vista Social Club доби световна популярност след едноименния филм на Вим Вендерс и последвалото световно турне на формацията. През 2009 г. Омара Портуондо спечели „Грами“ за най-добър албум, а през 2015 г. пя в Белия дом пред 500 специални гости.

Билетите за концерта на Омара Портуондо са на цени от 45 до 100 лв. и могат да бъдат закупени от OMV, The Mall, Билетния център НДК, Български пощи и мрежата на Eventim.bg. Джаз ФМ е медиен партньор.