Лура и Metá Metá представят в България съвременен джаз с корени в традициите на Кабо Верде и Бразилия

Лура и Metá Metá представят в България съвременен джаз с корени в традициите на Кабо Верде и Бразилия

Лура ще ни срещне със своята музика, вдъхновена от красотата и щастието на Кабо Верде, на 11 май в „София лайв клуб“. Съвременен джаз от Бразилия ще ни донесат Metá Metá на 15 юни на същата сцена. Двата концерта са представени от Inside Out Events, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Лура разказва за живота и любовта: „В Кабо Верде обичаме да сме щастливи. Обичаме музиката, обичаме живота!“
„Щастливи сме, защото искаме да сме щастливи. Дори понякога да имаме малко като материални неща, винаги имаме надежда. Ние сме хора, които носим надеждата в сърцата си. Обичаме живота! Обичаме да танцуваме, обичаме музиката!“ – така Лура описа хората на Кабо Верде в интервю по Джаз ФМ преди две години в навечерието на първото си гостуване у нас. И добави: „Всеки ден грее слънце – и това е една добра причина да сме усмихнати!“

Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Лисабон, но корените й са от малката островна държава Кабо Верде, която е бивша португалска колония. Музиката на Лура е базирана именно на островните традиции и стиловете морна, фунана и батуке, но е повлияна и от африканската музика като цяло, както и от модерния западен звук, най-вече аренби. През 1996 г. записва своя първи албум и до днес има вече шест заглавия в дискографията си. Herança е последният й албум и изследва най-възвишените и свещени аспекти на батуката и фунана. Приемайки и изразявайки наследството на една цяла нация, Лура продължава да развива и усъвършенства изкуството си. През 2007 г. тя участва в знаменития филм „Фадо“, където изпълни песента си Morna, припомнят организаторите. Лура е много известна и с дуета си със Сезария Евора Moda Bô.

Във втория концерт от поредицата за първи път в България през юни ще чуем бразилците Metá Metá. В превод името на групата означава „три(ма) едновременно“ – това са Жусана Марсал (вокал), Тиаго Франса (саксофон) и Кико Динучи (китара). Триото e създадено през 2008 г. и има издадени три студийни албума и две EP-та. Музикантите привличат вниманието на медиите с неочаквания си подход към бразилската музика, изоставяйки клишетата и съчетавайки елементи от джаза с бразилската и африканската музика, разказват организаторите на събитието.

Metá Metá творят в центъра на музикалната сцена на най- големия град в Бразилия – Сао Пауло. С първия си албум те привличат вниманието, вторият получава възторжени отзиви в медии като Rolling Stone, Independent и Guardian, а третият е с ясни влияния от мароканската и етиопската музика.

„Трудно е в днешно време да правиш музика в Бразилия, но същевременно е и важно поради една и съща причина – да се противопоставиш на дезинформацията и омразата с изкуство, чрез което да видиш възможността за създаването на по-добро и толерантно място.“ – изразяват вярата си музикантите от Metá Metá.