Лура, Джеймисън Рос и Крисчън Макбрайд идват в София

Лура, Джеймисън Рос и Крисчън Макбрайд идват в София

Лура, Джеймисън Рос и Крисчън Макбрайд с неговото трио гостуват в България по покана на Sofia Music Enterprises. Концертите ще се проведат съответно през януари, февруари и март в „София лайв клуб“. Джаз ФМ сме изключителен медиен партньор на събитията – и ще ви срещнем в ефир и на сайта ни с артистите, а слушателите ще зарадваме с покани за концертите.

Родена в Португалия, в музиката си Лура е свързана предимно със звука на Кабо Верде, откъдето са нейните корени. Тя добавя към традиционната за острова музика африкански етно влияния и типични за родината си напеви, като я дооформя с характерното за Западния свят аренби звучене. От 1996 г. досега Лура има издадени шест албума, последният от които излезе през миналата година. Певицата гостува във филма „Фадо“ на Карлос Саура, както и в един от албумите на Сезария Евора. Лура ще слушаме на 23 януари от 21 ч. Интервю с певицата ще ви предложим още идната седмица в програмата ни.

Джеймисън Рос е американски джаз музикант от новото поколение. Композитор, барабанист и вокалист, той ще гостува в България само три дни преди на 15 февруари да стане ясно дали печели „Грами“ за най-добър джаз вокален албум за едноименния Jamison. Това е неговият дебют в света на големия джаз, след като през 2012 г. спечели конкурса „Телониъс Монк“ и след това сключи звукозаписен договор с компанията Concord Records. Оцветената от звука на Ню Орлиънс музика на Джеймисън Рос, съчетаваща будни перкусии и спокоен глас, ще слушаме на живо у нас на 12 февруари. Jamison на Джеймисън Рос се бори за „Грами“ в конкуренция с новите албуми на Карин Алисън, Дениз Донатели, Лорейн Федър и Сесил Маклорин Салвант, с която е участвал в турнета. Музикантът е изнасял концерти още с Д-р Джон и Крисчън Макбрайд.

Също като Джеймисън Рос, Кръсчън Макбрайд изгрява като млад музикант – 17 годишен. Той се развива под менторството на Рей Браун и днес, вече на 41 години, е носител на 4 награди „Грами“. Крисчън Макбрайд гостува у нас на 7 март със своето трио с участието на пианиста Крисчън Сандс и барабаниста Юлисис Оуенс джуниър – съставът е заедно вече 3 години, а Юлисис е отдавнашен музикален партньор на басиста. Макбрайд е известен с многообразието на соловите си проекти и също така с подкрепата, която щедро предоставя на други артисти, гостувайки в техните записи. Интимният Крисчън Макбрайд слушаме с неговото трио, широтата си той развива с петчленна група и 18-членен биг бенд проект, а като солов музикант се изявява през годините с квартета на Джошуа Редман и със супергрупата Five Peace Band (в която свири с Джон Маклафлин, Кени Гарет и Браян Блейд). Новите си търсения музикантът осъществява с експериментаторска група, която създаде преди няколко години – A Christian McBride Situation. За концерта в София Крисчън Макбрайд обещава джаз, блус, соул, аренби и... Синатра.

  • Билети за концертите се продават в Билетния център на НДК, онлайн – на Ticketpro.bg, както и на касите на „Тикетпро България“ и неговите партньори.

На снимката: Крисчън Макбрайд трио