Луис Армстронг: „И Иисус щяха да бият, ако беше тъмнокож“

Луис Армстронг: „И Иисус щяха да бият, ако беше тъмнокож“

Гневния изблик на Сачмо срещу полицейското насилие по време на шествието на тъмнокожите от Селма до столицата на Алабама Монтгомъри припомни с публикация във в. „Хералд трибюн“ Музеят на Луис Армстронг. Вчера в Съединените щати бе отбелязан Денят на Мартин Лутър Кинг. След Кървавата неделя Сачмо казва, че вече не може да стои в задните редици на борбата за равноправие.

„И Иисус щяха да бият, ако беше тъмнокож и бе излязъл на протеста.“ – избухва в гняв срещу полицейското насилие Луис Армстронг, спирайки в Копенхаген в началото на турне в тогавашния социалистически лагер. На 11 март 1965 г. в. „Хералд трибюн“ извежда тези думи на Сачмо в заглавието на своята публикация. Изданието посочва, че обикновено Луис говори умерено по отношение на расовото разделение, като накрая на статията отбелязва, че и съпругата му Люсил е била изненадана от изразения от прочутия музикант гняв.

Пред журналисти в Копенхаген Луис казва, че буквално му е прилошало, когато е гледал по телевизията кадрите от полицейската саморазправа с протестиращите, които се опитват да проведат шествие от Селма до Монтгомъри. Затова и вече се съмнява, че тихата му подкрепа за движението на тъмнокожите за равни права може да остане такава: „Може да не съм на предния фронт, но подкрепям каузата с редовни дарения. Това като че вече не е достатъчно.“ Причината за своето присъствие в по-задните редици Сачмо описва с думите: „Животът ми е музика. Ако изляза на протеста, ще ми разбият устата, а тя ми трябва, за да свиря на тромпета си.“ В. „Хералд трибюн“ отбелязва, че вместо да грее в обичайната си усмивка, на лицето му са изписани умора и тревога. Луис се обръща към репортерите с думите: „Кажете ми как е възможно човек да се отнася към човека така днес?! Хитлер отдавна е мъртъв. Всъщност, мъртъв ли е?“

Музеят на Луис Армстронг допълва, че тези думи на Сачмо са отекнали по целия свят. А по време на турнето си в знак на протест на всеки концерт отдвъд Желязната завеса той е изпълнявал песента (What Did I Do to Be So) Black and Blue („(Какво съм виновен, че съм тъй) чернокож и тъжен“).