Людмил Ангелов и  Надя Кръстева откриват сезона на Оркестъра на Класик ФМ радио на 13 октомври с концерт „Българска класика“

Людмил Ангелов и Надя Кръстева откриват сезона на Оркестъра на Класик ФМ радио на 13 октомври с концерт „Българска класика“

Оркестърът на Класик ФМ радио ще открие новия концертен сезон с тържествен концерт под палката на своя постоянен гост-диригент Григор Паликаров. На 13 октомври от 19:30 ч. в зала „България“ елитният състав и солистите Людмил Ангелов и Надя Кръстева ще представят програмата „Българска класика“, в която са събрани някои от големите шедьоври на родното музикално творчество. С това събитие се открива цикъла „Концертмайсторите“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2014 г.

Блестящата рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров и Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов са оркестровите пиеси, които публиката ще чуе на 13 октомври. Централна част в програмата заема Концертът за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров – един от върховете в българската клавирна музика, който ще бъде интерпретиран от брилянтния пианист Людмил Ангелов. Изпълнителят завърши наскоро интегралния запис на 5-те клавирни концерта от Владигеров за Българското национално радио. „Всички концерти се отличават с изключителна сложност“, споделя Людмил Ангелов и добавя: „Сред тях третият концерт е най-популярен и според мен това се дължи на втората му част, която е абсолютен шедьовър.“

В концерта на 13 октомври ще участва и мецосопраното Надя Кръстева, която жъне бляскави успехи по световните оперни сцени. За изявата си тя е избрала няколко великолепни  арии от оперите „Адриана Лекуврьор“ и „Андре Шение“ и от оперетата „Прилепът“, песента „Синеоката“ от Георги Златев-Черкин и ария на Ефросина от операта „Момчил“ от Любомир Пипков.

Следващият концерт на Оркестъра на Класик ФМ в София ще бъде на 7 ноември със солистите Елин Колев и Виктория Василенко, отново в цикъла „Концертмайсторите“. След това предстои откриването на поредното издание на „Музиката на Америка“. Карти и билети за концертите се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Концертът на 13 октомври няма да бъде първата среща на Надя Кръстева с Оркестъра на Класик ФМ радио – още през 2004 г. тя бе представена с голям успех в цикъла „Българските диви“. Родена в София, тя завършва НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „П. Владигеров“. През 2002 г. се присъединява към ансамбъла на Виенската държавна опера, на който бързо става един от водещите мецосопрани. Впоследствие Надя Кръстева изпълнява повече от 30 роли на сцената на Виенската опера и участва в 10 премиери с роли като Кармен, Еболи, Адалджиза, Леонор де Гузман, Сара, Мария Джезуалдо, Прециозила, Улрика, Жулиета, Марина Мнишек, Олга, Полин/Дафнис, Мадалена, Сузуки и др. Една от коронните си роли – Кармен от едноименната опера на Бизе, Надя Кръстева е пяла също в „Арена ди Верона“, Lyric Opera – Чикаго, „Болшой театър”, Deutsche Oper – Берлин, De Nederlandse Opera, Open-air festival в Санкт Маргаретен и др. Поради голямата си заетост певицата сравнително рядко има възможност да гостува в България.

Роден във Варна, Людмил Ангелов завършва НМА „Панчо Владигеров“ в София. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, пианистът е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Росен Миланов и др. Пианистът има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват от радио и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Компактдискът му „Ронда и Вариации на Шопен“ е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. От сезон 2011 – 2012 г. Людмил Ангелов е почетен професор в Нов български университет.

Музикалната програма, която ще чуем на 13 октомври в зала „България“, Оркестърът на Класик ФМ, диригентът Григор Паликаров и солистите Надя Кръстева и Людмил Ангелов, ще представят два дни по-късно пред публиката във Франкфурт на Майн по време на тържествения си концерт за откриването на фестивала „Европейски културни дни“ (European Cultural Days). Събитието се организира от Европейската централна банка (ECB) в сътрудничество с Българската народна банка. Инициативата се провежда от 2003 година насам, като всяка година акцентът е поставен върху културата на различна страна от Европейския съюз. Концертът ще бъде на 15 октомври на една от най-престижните немски сцени за класическа музика – голямата зала на Alte Oper, Франкфурт. На 18 октомври Оркестърът на Класик ФМ радио ще изнесе втори концерт в рамките на „Европейски културни дни“, отново под диригентството на Григор Паликаров. Ще бъдат представени младите български таланти Елин Колев (цигулка), Лора Маркова (цигулка) и Виктория Василенко (пиано). Събитието ще бъде в Mozartsaal на Alte Oper, Франкфурт. През ноември предстоят два джаз концерта с участието на Ангел Заберски, Васил Петров, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов. Тази програма е организирана от екипа на музикална агенция „Кантус Фирмус“, която през последните години осъществи някои от най-значимите събития с класическа музика в България, като концертите на Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Шломо Минц, Миша Майски, Гидон Кремер и др.

На „Европейски културни дни“ повече от 10 години се представят разнообразни жанрове и форми от културния живот на съответната нация – класическа музика, танц, театър, литература, история и др., които стават част от най-интересните културни прояви във Франкфурт. До момента в празника са участвали Португалия (2003 г.), Полша (2004 г.), Унгария (2005 г.), Австрия (2006 г.), Гърция (2007 г.), Европейски съюз (2008 г.), Румъния (2009 г.), Холандия (2010 г.), Италия (2011 г.), Франция (2012 г.) и Латвия (2013 г.). Тазгодишното издание, посветено на националната ни култура, е под надслов „Пъстроцветната България“, и ще продължи до 12 декември. В  програмата са включени още изяви на Детския хор на Българското национално радио, Столичния куклен театър, формация „Драгостин фолк национал“ с диригент Стефан Драгостинов, трупата на Нешка Робева със спектакъла „Мистерията Еньовден“, историческа лекция за тракийската цивилизация и много други събития.

Григор Паликаров дебютира в Националната опера и балет, София, през 1998 г. с гала концерт на Гена Димитрова. От 2001 г. е щатен диригент в Софийската опера и към момента репертоарът му включва повече от 30 оперни и балетни заглавия. От септември 2008 г. Григор Паликаров е постоянен диригент на Оркестъра на Класик ФМ радио. Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната. Гостувал е като диригент в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Словения, Тайван, Япония. Дирижирал е Кралската Белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен оркестър „Нов тон“, симфоничния оркестър „Сенчъри“ – Тайпе, Тайван и др. През 2009 г. Паликаров дебютира с голям успех в САЩ с операта „Приятелят Фриц“ от П. Маскани в Кливланд, Охайо. През сезон 2010–2011 диригентът осъществи няколко успешни оперни премиери и концерти, сред които е запомнящата се изява с Оркестъра на Класик ФМ радио и солист Глен Диктеров, концертмайстор на Нюйоркската филхармония.

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. като част от активната продуцентска дейност на Класик ФМ радио – първото и единствено българско частно радио за класическа музика, което съществува от 1994 година. Оркестърът изнася между 15 и 25 концерта на сезон. Изпълнителите в него се подбират на конкурсен принцип за всеки сезон. Повечето от тях са млади професионални музиканти, които вече имат богат оркестров опит и се изявяват и като солисти. Благодарение на умелото ръководство оркестърът налага нов стил в представянето на класическата музика в България и поддържа високо ниво на изпълнение на всички свои концерти. Музикалното развитие на състава е свързано преди всичко с концертните цикли „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“. Оркестърът музицира редовно с най-талантливите млади български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и др. Освен българските музиканти, оркестърът е партнирал на цяла плеяда от световни звезди на класиката: Найджъл Кенеди, Джошуа Бел, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Глен Диктеров, Максим Венгеров, Стефан Миленкович, Антон Бараховски, Пепе Ромеро, Лос Ромерос, Ванеса Мей, Иън Андерсън, Ричард Клайдерман, италианската група РООН, Вадим Глузман, Енио Мориконе, Андреа Бочели. Съставът е отличен с четири награди „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България и Министерството на културата.