„Лучия ди Ламермур“ на Старозагорската опера гостува в Народния театър „Иван Вазов“

„Лучия ди Ламермур“ на Старозагорската опера гостува в Народния театър „Иван Вазов“

Емилия Иванова (Лучия) и Юлиан Константинов (Раймондо) излизат днес на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ във второто гостуване в столицата на Старозагорската опера и балет. От 19 ч. ще гледаме великолепния спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Донцети. Джаз ФМ е медиен партньор.

Премиерата на постановката бе през 2015 г. и постави основите на възраждането на Старозагорската опера и балет под лидерството на директора и режисьор Огнян Драганов и главния диригент Ивайло Кринчев. Въздействащ с режисурата, с майсторството на представянето от артистите, с ефектната сценография, постановката се отличи и с приобщаването към голямата сцена на най-малките, станали впоследствие постоянна част от трупата като Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, както и на прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. „Това е спектакъл със сантиментална за създателите стойност – поставихме ново начало с постановка с естетски привкус.“ – обясни диригента Ивайло Кринчев в интервю по Джаз ФМ радио, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Със спектакъла „Лучия ди Ламермур“ бе закрито 46-ото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. След това той отбеляза финала на 12-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец. Творческият екип получи престижната награда „Стара Загора“ – 2016 за принос в областта на изкуствата и културата, а няколко месеца по-късно постановъчният екип бе награден с престижното отличие „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ.

Летящ старт с оперните конкурси „Опералия“ и BBC Cardiff Singer of the World в Кардиф, специализация в Сполето, Италия, солистка в операта в Бон в продължение на няколко сезона, триумфални успехи на престижни европейски сцени, включително „Болшой театър“, Москва – това е накратко възходящият професионален път на Емилия Иванова. От 2017 г. тя е солистка на Държавна опера – Стара Загора, където направи блестящ дебют в ролята на Сиси в премиерното за света представяне на неоромантичната опера „Сиси – душата на императрицата“ от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер, последваха участия в новогодишния концерт, оперната гала с Веселина Кацарова, „Реквием“ на Моцарт, „Риголето“ и др.

Големият български бас Юлиан Константинов, покорил с таланта си най – престижните световни оперни сцени, прави своя дебют като Раймондо на сцената на Софийската опера – незабравими мигове, които певецът свързва с партньорството на оперната дива Дарина Такова в ролята на Лучия. Неговият път е белязан от награда от Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ и изяви в Миланската скала, „Метрополитън“ в Ню Йорк, „Ковънт гардън“ в Лондон, „Бастилия“ в Париж, Виенската щатсопера, „Театро Колон“, „Лисео“ в Барселона, Кралската опера в Мадрид, както и в оперите в Рим, Парма, Венеция, Флоренция, Токио, Мюнхен, Тулуза, Ница, Страсбург, Тел Авив, Женева. Юлиан Константинов е пял в „Карнеги хол“ в Ню Йорк, NHK в Токио, Concertgebouw в Амстердам под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Зубин Мета и има записи за EMI, O.R.F., R.A.I.

„Емилия Иванова е прекрасно сопрано, което дълги години не беше в България. Юлиан Константинов е не само прекрасен артист-солист, но и чудесен приятел, който чувствам като близък човек с много съвременно и добро мислене по отношение на класическото оперно пеене. Много му се радвам, че все повече присъства на оперната сцена. Момчетата от „Бага-Тур“ се заразиха от оперния дух и с тях чувстваме единство, възприемаме ги като част от нашия състав.“ – обясни пред Джаз ФМ Ивайло Кринчев.

В София в другите роли ще видим Свилен Николов, Назар Тацишин от Украйна (ученик на световния български тенор Калуди Калудов), Георги Динев, Пламен Долапчиев и Нели Нечева. Диригент ще бъде Ивайло Кринчев, режисьор е Огнян Драганов, сцeнографията е на Димо Костадинов (неговата последна творба преди да си отиде от нашия свят), художник на костюмите е Салваторе Русо, а диригент на хора е Младен Станев.

Това е четвъртият път, в който режисьорът Огнян Драганов поставя „Лучия ди Ламермур“ – от дебюта му в Националната опера през 2002 г., през Меделин в Колумбия през 2006 г. и Букурещ през 2007 г. Както обяснява в анализа си музикалният журналист Августа Манолева: „Ако моментът с лудостта е централен в операта, Драганов го превръща в реминисценция и сцена, в която Лучия оглежда света отгоре. Такъв, какъвто би искала да го види. Едва след нейната смърт се материализира образът на Едгардо, който е единствено във въображението и желанията й. Героинята намира своя любим горе, в по-красивия свят.“

Именно новата трактовка костюмографът Салваторе Русо посочва като източник на вдъхновението си за работата по спектакъла, като рязането на платовете е по оригинални шотландски кройки.

След като Старозагорската опера и балет представи през май „Нестинарка“ от Марин Големинов, на 20 и 21 юни съвместно с цирк „Балкански“ в Стара Загора премиерно ще празнуваме 40 години от дебюта на Калуди Калудов с „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Спектакълът под шапитото на цирка ще гостува в София, на Моцартовия фестивал в Правец и в много други градове на страната. А в Опера на стадиона на 8 юли в „Набуко“ за първи път в България ще чуем Мария Гулегина.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с диригента Ивайло Кринчев от 30 май.