Любомир Денев събира на „Етно арт и джаз фестивал“ в с. Св. Спас Валентин Геров, „Ева квартет“, „Булгара“, хор „Ваня Монева“ и Калин Вельов

Любомир Денев събира на „Етно арт и джаз фестивал“ в с. Св. Спас Валентин Геров, „Ева квартет“, „Булгара“, хор „Ваня Монева“ и Калин Вельов

„Етно арт и джаз фестивал“ представя четири елитни български формации и солови музиканти тази и утре вечер в курортното село Св. Спас в полите на Рила. Това е второто издание на музикалния празник, който се провежда с подкрепата на община Долна баня и кмета Владимир Джамбазов, а музикален директор е музикантът Любомир Денев. Джаз ФМ е медиен партньор. Програмният директор и водещ на предаването „Джаз ден“ Светослав Николов ще бъде водещ на програмата на фестивала. Домакин е градината на хотел „Природа“, превърнат от проф. Георги Мичев в център за кулинарно здраве и вино. Входът е свободен.

Програмата тази вечер откриват в 19 ч. Калин Вельов и Amazonia Dance Project, а във втората част на вечерта ще чуем фолклорния хор „Ваня Монева“, който тази година чества четвърт век от създаването си. В събота вечер първи на сцената излизат „Ева квартет“ от „Мистерията на българските гласове“. Те ще бъдат поставени в нова музикална среда – Любомир Денев е направил аранжименти на песни от техния репертоар, а дамите ще пеят в съпровода на неговото пиано и виолата на Валентин Геров. Фестивала ще закрие група „Булгара“. Първото издание на фестивала се проведе през 2017 г. и бе с основна тема вокалния джаз.

Любомир Денев и Валентин Геров от десетилетия са свързани в музикално приятелство. Те се запознават през 1982 г. на диригентските курсове в Сиена на маестро Франко Ферара. „Любо Денев бе дошъл на курса, а същевременно бе пианист в оркестъра, а аз бях виолист там. Той веднага разбра, че има джаз фестивал с джем сешъни в различни райони на града. Отидохме и свирихме при голям успех.“ – разказа по Джаз ФМ Валентин Геров. Продължението на тяхното партньорство е на зимната „Аполония“ в началото на 90-те. „С Вальо бяхме поканени да изнесем концерт в Националната галерия за чуждестранно изкуство и направихме много хубава дуетна програма. Изпълнявахме и мои творби, и джаз стандарти, и станахме първите музиканти у нас, свирили музиката на Ерик Сати.“ – връща се назад във времето Любо Денев, който заключи: „Отдавна чакахме възможността да посвирим пак заедно.“ В предаването All-Time Jazz Masters той припомни своето сътрудничество в началото на 90-те с „Ева квартет“ и „Мистерията на българските гласове“, реализирало се в записи и на концерт на Джаз фестивала в Банско.