Любимият пианист на Ал Ди Меола и десетки джазмени ще свири в България – Марио Пармисано изпълнява Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ в цикъла „Музиката на Америка“

Любимият пианист на Ал Ди Меола и десетки джазмени ще свири в България – Марио Пармисано изпълнява Пиацола с Оркестъра на Класик ФМ в цикъла „Музиката на Америка“

Забележителният цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ в специален аранжимент за пиано и симфоничен оркестър ще звучи в изпълнението на американския пианист от аржентински произход Марио Пармисано и Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Франсиско Ноя. На 13 май от 19:30 ч. в зала „България“ в последния за този сезон концерт от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ ще чуем и популярни джаз стандарти в аранжимент на Бил Холкъм, както и нов аранжимент на любимото Blue Rondo a la Turk на Дейв Брубек, направен от неговия син Крис Брубек.

Гостуващият солист за концерта „Пиано и джаз“ – Марио Пармисано, пристига за първи път в България. Той е работил в продължение на много години в групата на Ал Ди Меола, партньорството с когото датира от 1993 г. и с когото през миналата година направи европейско турне. Пармисано е участвал като пианист, аранжор и продуцент в множество записи на големите звезди на джаза Чик Къриа, Хърби Хенкок, Стив Гад, Джон Патитучи, Питър Ърскин, Ману Каче и много други. Участвал е в над 2000 концерта по целия свят. В интервю за Джаз ФМ, което ще представим утре, Пармисано разказа за вълнението да обиколи целия свят с джаз музиката, за да сподели с хората божествения дар на изкуството. През последните години пианистът представя с изключителен успех своята концертна програма Tribute to Piazzolla в САЩ, Русия, Турция, Венецуела, Пуерто Рико и др. Именно с музиката на Пиацола, която според Марио Пармисано е символ на страстта и чувствеността на Буенос Айрес, е неговият най-нов албум Forever Astor, който ще звучи скоро в програмата на Джаз ФМ. По-рано, през 2012 г. албумът му Michelangelo получи номинация за наградата „Карлос Гардел“. С Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Франсиско Ноя на 13 май Марио Пармисано ще представи музиката на Пиацола чрез специален аранжимент за симфоничен оркестър и пиано на забележителния цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“.

На диригентския пулт ще застане американецът Франсиско Ноя, който още през 2013 г. спечели сърцата на българската публика с блестящ филмов концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио. Франсиско Ноя е възпитаник на Бостънския университет, а сега е постоянен диригент на Филхармонията на Роуд Айлънд и преподава в колежа „Бъркли“ в Бостън. Маестрото е дирижирал симфоничните оркестри на Балтимор, Нешвил, Сан Антонио и Омаха, а през декември 2014 г. направи успешен дебют с прочутия Boston Pops. Изнасял e концерти в Аржентина, Бразилия, Перу, Австрия, Чехия, Испания, Италия и Русия. Под палката на Франсиско Ноя в първата част на концерта „Пиано и джаз“ от цикъла „Музиката на Америка“ ще чуем популярни американски джаз стандарти в аранжимент на Бил Холкъм. Хитови заглавия като In the Mood и Moonlight Serenade на Глен Милър, Sing, Sing, Sing на Луи Прима и Begin the Beguine на Коул Портър, които принадлежат към класиката на джаза, ще прозвучат в пълния си блясък с голям симфоничен оркестър. Публиката ще чуе и нов аранжимент на любимото Blue Rondo a la Turk на Дейв Брубек, направен от неговия син Крис Брубек.

Билетите за концерта „Пиано и джаз“ са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Тя е отворена всеки делничен работен ден от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч. Продажба онлайн – на Ticketsbg.com.

  • Утре в програмата на Джаз ФМ очаквайте интервю с Марио Пармисано, а идната седмица - с Франсиско Ноя.

На снимката: Марио Пармисано с Ал Ди Меола. Източник: личен архив на пианиста