Любимият балет на малки и големи „Спящата красавица“ по музика на Чайковски открива „Банско опера фест“ тази година

Любимият балет на малки и големи „Спящата красавица“ по музика на Чайковски открива „Банско опера фест“ тази година

На 24 август стартира осмото издание на „Банско опера фест“. В три поредни вечери жителите и гостите на планинския курорт ще се насладят на произведенията на едни от най-гениалните композитори в класическата музика – Чайковски, Пучини и Андрю Лойд Уебър. Сцената на площад „Никола Вапцаров“ ще събере три жанра - балет, опера и мюзикъл, а входът е свободен за всички почитатели на високото изкуство.

Организаторите на фестивала Община Банско, „Кемпински хотел гранд арена“ и „Монте мюзик“ са избрали един от най-известните балети от световния класически репертоар за откриването му (24 август, четвъртък) – „Спящата красавица“. Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Мариински театър - Санкт Петербург, до днес балетът е сред най-любимите на малки и големи. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, както и с многообразието от приказни персонажи. Чайковски, още преди да започне да пише балета, е уговорил и работил по всички танци - валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н., заедно с хореографа Мариус Петипа. Музиката му е гениална, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции, които Петипа улавя съвършено чрез танца. Продукцията е на Държавна опера Русе.

Втората вечер от фестивала (25 август, събота), е отредена на операта „Джани Скики“ от Пучини. Сюжетът е по текст от „Божествена комедия“ на Данте. Автор на либретото е Джовакино Форцано. Мястото и времето на действие са Флоренция, 1299 г. Операта „Джани Скики“ е създадена през 1918 г. и е трета част от оперния триптих на композитора, включващ оперите „Мантията” по либрето на Джузепе Адами и „Сестра Анджелика“, отново по либрето на Джовакино Форцано. Първоначално Пучини настоява трите опери да се играят заедно, но още на премиерата им в Метрополитън опера „Джани Скики“ се превръща в хит. През 1920 г. композиторът разрешава операта да се поставя самостоятелно. В това емблематично музикално творение се открояват ариите Omio babbino caro, Si corre dal notaio, Avete torto. Диригент на постановката в Банско ще бъде маестро Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова. Солисти и оркестър на Държавна опера Русе.

В съботния ден (26 август) „Банско опера фест“ представя мюзикъла „Котките“, продукция на Държавна опера Варна. Дирижира маестро Страцимир Павлов, един от най-изявените диригенти на мюзикъл, с творческа биография, която включва не една успешна постановка в популярния жанр. Премиерата на „Котките“ на Бродуей е през 1982 г., където мюзикълът е игран 7485 пъти. На световните сцени бестселъра има десетки хиляди постановки. Маестро Павлов дирижира премиерата на „Котките“ за България и несъмено долавя лайтмотивната техника с много изявени теми на главните герои, характерна за Уебър. „Котките“ е едно завладяващо съчетание между музика и хореография, а публиката се забавлява с котешкия свят, припознавайки в него себе си. Всъщност писателят Томас Елиът вдъхновява Уебър да напише мюзикъла със своята книга с детски стихотворения „Популярна книга за котките от Стария опосум”. Едва ли са много хората, които не са слушали красивото произведение Memories, част от хитовия мюзикъл.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортния град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (24, 25 и 26 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.