Любими танга в аранжимент за квинтет и симфоничен оркестър слушаме на концерта Beltango Symphonico от Европейския музикален фестивал

Любими танга в аранжимент за квинтет и симфоничен оркестър слушаме на концерта Beltango Symphonico от Европейския музикален фестивал

Финалното събитие на Европейския музикален фестивал ще ни направи съпричастни към страстните ритми на аржентинското танго с уникален проект. На 5 юни от 19:30 ч. в зала „България“ за първи път у нас ще бъде представен концертът Beltango Symphonico. В програмата са събрани аранжименти за квинтет и голям симфоничен оркестър на най-хубавите и популярни пиеси както от традиционното танго, така и от стила танго нуево. Проектът ще бъде представен от прочутия ансамбъл „Белтанго“ от Сърбия, който ще свири отново за българските си почитатели 4 години след последната си изява у нас. Аранжиментите са направени специално за концерта от ръководителя на състава Александър Николич. Този път „Белтанго“ ще си партнират с AGBU Sofia Chamber Orchestra под диригентството на Бедрос Папазян, а в концерта ще участва и танцова двойка от Аржентина. Събитието се организира със съдействието на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ - София. Европейският музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира със съдействието на Столичната община и на Министерството на културата. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“.

„Гордея се, че на света съществува ансамбъл като „Белтанго“, който изпълнява музиката на моя баща така, както трябва. Бях искрено изненадан, когато видях и чух неговата музика да се свири със същото чувство в страна, толкова различна от нашата. Очевидно музиката на баща ми е универсална и „Белтанго“ го доказват с чудесната си интерпретация.“ – са думите на Даниел Пиацола, син на големия аржентински композитор Астор Пиацола.

Ансамбъл „Белтанго“ обединява виртуозни музиканти, събрани от общата си страст към ритъма на тангото. В ансамбъла участват Йован Богосавлиевич (цигулка), Ивана Николич (пиано/вокал), Богдан Пейич (ел. китара), Любинко Лазич (контрабас). Под ръководството на Александър Николич (бандонеон) те изграждат ансамбъл със съвършен баланс и необикновено богат звук.

„Белтанго“ е първият автентичен състав за танго на Балканския полуостров и един от най-известните в Европа. Квинтетъг е гостувал многократно на най-големите международни танго фестивали по света: Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг, Палермо и Марсала, Лозана, Олденбург, Будапеща, Неапол, Копенхаген, на Aix Les Bains Tango Festival в Ровини, на фестивала World of Tango в Тампере, на Tango Camp в Швеция, както и на престижния Световен фестивал на тангото в Буенос Айрес. От 2004 до 2013 г., заедно с Белградската танго асоциация, „Белтанго“ са домакини на Международния фестивал на тангото в Белград.

Билетите за концерта Beltango Symphonico на 5 юни са на цени от 15 до 40 лева и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.