Любими музиканти във време на пандемия: споделена мъдрост и идеи за свободното време

Любими музиканти във време на пандемия: споделена мъдрост и идеи за свободното време

Джон Скофийлд застана пред камерата на германския режисьор Йорг Стайнек, за да коментира настоящата ситуация с Covid-19. В краткото видео са включени кадри от Inside Scofield - документалния филм, който Стайнек снима за големия китарист. „Имам чувството, че съм изпаднал в ситуация на дистопия. Covid-19 постави света на пауза. Съжалявам за хората, които преминават през този труден период.“ – казва Ско. Той споделя, че всичките му концерти са анулирани и със съпругата му Сюзън са в самоизолация. В момента не мисли за солов концерт от вкъщи, защото няма нужното оборудване. „Имаме възможност да учим музика и това е нещо чудесно, което може да правиш с времето си. Хубавото на компютърната ера и на цялата тази информация е, че можем да учим за музиката и да имаме достъп до всичко. И може да се занимаваш с това от вкъщи, което прави самоизолацията по-лесна. Ние музикантите се самоизолираме през цялото време, за да правим нашите неща. Просто трябва да извлечем ползи от тази възможност. Щом не се налага да ходиш в офиса, може да се упражняваш на китара по цял ден. Периодът е труден, нека се опитаме да останем позитивни.“ – казва Скофийлд във видеото. Последната засега звукозаписна сесия, в която той взе участие, е заедно с Джон Медески, Били Мартин и Джеси Мърфи. Този джем сешън може да гледате във фейсбук. „Но това е последният риск, който поемам, защото вече съм стар.“ – казва китаристът. Видеото може да видите тук, както и да научите повече за документалния филм Inside Scofield.

Джон Скофийлд с Джон Медески, Били Мартин и Джеси Мърфи

Хърби Хенкок използва своята версия на класиката на Питър Гейбриъл Don’t Give Up като послание за любов и свързаност на цялото човечество по време на тези тежки дни; посланието се допълва от думите да не се предаваме и да си помагаме взаимно. Във версията на Don’t Give Up участват Пинк и Джон Леджънд.

Легендарният Тони Бенет сподели малко мъдрост със своите последователи във фейсбук: „Все още трябва да се учим колко красота има в това, че сме живи и добри едни към друг.“

Вокалистката Стейси Кент се обърна към своите почитатели в социалните медии, споделяйки как прекарва времето си тези дни. Своята публикация Стейси илюстрира със снимка на книгата, която чете в момента, чай и домашна напитка, приготвена от лимони, мащерка и джинджифил. „Към момента всички ние усещаме въздействието на Covid-19, независимо дали сме се подложили на самоизолация или работим при стресови условия. Каквото и да правите, моля ви, внимавайте, бъдете здрави и в безопасност.“ – пише Стейси. Според нея животът се променя много бързо, но това ни дава възможност да останем свързани – нещо, което става още по-ценно в момента. Вокалистката разказва, че със съпруга си Джим Томлинсън са се самоизолирали и работят по смесването на новия им албум, но паралелно с това се наслаждават на хубави подкастове, филми и книги. Кои са те, може да прочетете във фейсбук страницата на Стейси Кент. Любимата й музика за такива моменти е колекцията с изпълнения на Джанго Райнхард от 2003 г. I’ll See You In My Dreams. „Този албум е един от най-старите ми приятели. Когато искам да се почувствам добре, това е начинът.“ – казва Стейси Кент.

Антъни Хопкинс свири на пианото на своя котарак (и на нас). „Нибло прави така, че да съм здрав, в замяна иска да го забавлявам... Котешка работа!“

Майкъл Бубле и съпругата му Луисана Лопилато готвят със своите почитатели и ги насърчават да спортуват у дома. Те дори обявяват ден по-рано нужните на изкушените от кулинарията продукти, за да бъдат наистина заедно край готварските печки. Когато първо стана ясно, че за да спрем болестта трябва да останем у дома, той отправи прочувствена молба към почитателите. „Нашите предци са се били на фронта, от нас се изисква единствено да останем на дивана.“ – прави сравнение той за действията, с които спасяваме света. В последното видео отпреди няколко часа Майкъл осъзнава, че не знае кой ден е днес и се радва като дете, че ежедневието му не е ангажирано в напрегнати ангажименти. Всеки ден сме със семейството в дома им във Ванкувър, като заниманията са разнообразни: понеделник – готвене, вторник – физически упражнения, сряда – изкуство и забавления, четвъртък – домашни игри, петък – обсъждане на случилото се през седмицата и отговори на въпроси. Включванията им на живо във фейсбук са от 23 ч. българско време.

Барбра Страйсенд запали свещ в молитва за здраве на хората по света, цитира думите на Ралф Уолдо Емерсън: „Най-голямото богатство е здравето“ и се обърна към последователите си в социалните мрежи (със съкращения): „Светът се нуждае от любов, сладка любов. Точно в този момент имаме нужда един от друг, за да се подкрепяме. Трябва да се молим за медиците и да им благодарим, защото те рискуват живота си, за да спасяват други. Моля ви, останете у дома. Може би е време за пролетно почистване, за проверка на гардеробите, за изпразване на чекмеджетата. Прочетете книгите, които не сте имали време да прочетете. Направете нещо продуктивно. Аз започнах по малко да готвя – неща, които съм приготвяла като тинейджър – кексчета с бяла глазура и топинг от тъмен шоколад. Не е диетично, но живеем напрегнати времена. Всички се нуждаем от нещо сладко в живота си. Не забравяйте да пиете витамини C и D, както и цинк. А пилешката супа наистина помага!“ Тя също така свързва почитателите си с благотворителни организации, които помагат за решаване на проблема с коронавируса.

Нора Джоунс също се обърна към почитателите си с призив да даряват и ги помоли да останат у дома като проява на социална отговорност към медицинските специалисти, които се борят с болестта. Тя толкова чувствено и красиво изпълни на пианото в хола си песен, за която казва, че е чула преди няколко дни и не излиза от главата й. Заглавието й се превежда като „търпение“. А новата й песен е със заглавието „Жива съм“. Предстоящият албум на Нора Джоунс Pick Me Up Off the Floor излиза на 8 май.

Куинси Джоунс се обърна към своите последователи в социалните мрежи: „Всички знаете колко обичам да излизам и да се веселя в града, но сега НЕ Е времето да правите това. Колкото по-насериозно приемем необходимите предпазни мерки, толкова по-бързо ще успеем, надявам се, да победим този ужасен вирус И ще спасим човешки животи. Желая ви любов, с вас съм и моля ви, моля ви, МОЛЯ ВИ, пазете се!“

Снимки: фейсбук страниците на музикантите