Лятото в една песен – „Без“ на Марина Господинова

Лятото в една песен – „Без“ на Марина Господинова

Лекота и слънце струят от новата песен „Без“ на вокалистката Марина Господинова, която в малко повече от три минути успява да събере на едно място някои от най-хубавите усещания, с които свързваме лятото. Марина пише музиката, а автор на текста е поетесата Мария Донева. „Аз съм голям фен на Мария. Тя е много активна с нейния блог – публикува толкова прекрасни неща всеки ден. Попадайки на това стихотворение, първото нещо, което ме привлече, е, че имаше много музика в него. Това, което Мария беше написала, беше песен. Това беше първата мелодия, много спонтанна, която влезе в главата ми. Стихотворението си дойде с нея. И мисля, че бях безсилна.“ – разказва Марина Господинова в интервю за Джаз ФМ радио.


„Без“ на Марина Господинова

„Изобщо не съм имала самочувствието, че мога да напиша песен. Мисля, че има толкова красива музика, която е написана, за да бъде изпята. Но тук се получи много спонтанно.“ – твърди Марина. Тя записва „Без“ в компанията на Димитър Карамфилов (контрабас) - той участва в аранжирането и продуцирането, Александър Логозаров (китара) и Атанас Попов (барабани). Звукозаписът е направен от Георги Гогов, а мастерирането е на The Bunker Studio в Ню Йорк. Вокалистката споделя, че вече от няколко места е научила, че хората с удоволствие започват да си тананикат „Без“, след като я чуят, в което вижда знак, че се е получила хубава песен.

без

Искам при тебе. Със тебе. Защото
нещо солено ми мокри окото,
нещо студено гърбът ми усеща,
нещо безлюдно ме чака на среща,
нещо безсилно в ръцете ми празни,
нещо, забравено в мисли напразни,
в сън недокоснат, в милувка случайна,
щастие бързо, заключено в тайна,
нещо загубено, много любимо,
толкова светло, чак непоносимо,
толкова тъжно и толкова тихо,
че го обиждам със своите стихове,
нещо отвъд светлината и мрака,
просто да дишам, и просто да чакам.

Марина Господинова и Мария Донева работят заедно от години по програмата „Джазът пее на български“, която вече има много почитатели. „С Мария винаги е забавно и непредвидимо да работиш, да пееш нейните текстове, да слушаш нейните обяснения защо е написала даден текст.“ – казва певицата за това сътрудничество и допълва: „Тя може по един обикновен начин, в хубавия смисъл на думата, да каже толкова силни и истински неща за живота. Обикновено ме разплаква, докато чета стиховете й.“ Блогът на Мария Донева може да откриете тук, а песента на Марина Господинова „Без“ вече звучи в програмата на Джаз ФМ. Марина смята, че това е интересна музикална посока и не изключва възможността от нея да се роди албум. Цялото интервю на Таня Иванова с вокалистката може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Фотография: Евгени Димитров от агенция „Булфото“. Кадърът е от концерта на Марина Господинова по време на тазгодишното издание на Международния джаз фестивал в Банско