Литературни маршрути от май до октомври в София

Литературни маршрути от май до октомври в София

Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ започват своя трети сезон от градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го като литературна територия. Литературните маршрути представляват истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година са поканени различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.

От май до октомври 2021 г. ще се проведат 12 маршрута с различни автори. За първи път нито едно от събитията и нито един от водещите в програмата няма да се повторят. Достъпът ще продължи да е свободен и без предварителни записвания (изключение прави Детският литературен маршрут, тъй като има вход за Националния археологически музей).

В първата част от интензивната лятна програма на Литературните маршрути ще се включат литературният историк проф. Михаил Неделчев, преводачката и писателка Зорница Христова, поетът, преводач и археолог Калоян Праматаров и поетът, преподавател и журналист Марин Бодаков.

Началото на третата година на Литературните маршрути ще постави Михаил Неделчев. Неговият градски тур е вдъхновен от двете най-големи български литературни списания – „Мисъл“ и неговия наследник „Златорог“. Маршрутът ще започне на 26 май от 18:30 ч. пред къщата на д-р Кръстев на ул. „Хан Аспарух“ 67, където Михаил Неделчев ще разкаже повече за знаменитата литературна четворка от кръга „Мисъл“. Литературният тур ще продължи с творческия диалог между д-р Кръстев и неговия съсед Тодор Влайков – редактор на сп. „Демократически преглед“ и кръстник на Пейо Яворов, а след още няколко спирки ще стигне и до мястото, на което се е намирала редакцията на сп. „Златорог“. Финалната точка на маршрута ще бъде къщата, в която е живял редакторът на списанието – Владимир Василев.

Само три дни по-късно – на 29 юни от 11:00 ч., Зорница Христова ще ни покани, заедно с най-малките в един неочакван Детски литературен маршрут. Той ще се проведе в Националния археологически институт с музей при БАН. Маршрутът е вдъхновен от книгата „Един ден в музея“ на Зорница Христова и Тодор Петев. Негова тема ще бъдат „Супергероите в древния свят“. Ще има истории за богове, животни, за гладиотори и битки. Предвидени са и доста игри.

„Радой Ралин - безпощадният заговорник на смеха“ е заглавието, което Калоян Праматаров избира за своя Литературен маршрут, който ще се проведе на 9 юни от 18:30 ч. с начална точка: площад „Радой Ралин“ в кв. Изток (бившето кино „Изток“). Разказът ще бъде свързан изцяло с биографията и творчеството на поета или както го описва Калоян Праматаров: „В творчеството на Димитър Стоянов, известен под псевдонима Радой Ралин, се отразява дългият, нелек и противоречив път на Човека, защитил своето право да се променя и да твори. Участник във Втората световна война и свидетел на наливането на основите на Народна Република България, воден от своите вродени екстровертност и човеколюбие, Ралин бързо се разочарова от онези, „които съветваха поетите как да пишат, философите - как да мислят“ (Ал. Вутимски) и надига глас в защита на унизените и онеправданите, превръщайки се в един от най-разпознаваемите дисиденти на тоталитарния режим.“ Ще бъдат четени и негови стихове, епиграми, апострофи, афоризми.

Темата на следващата литературна спирка ще е посветена на някои от известните литературни критици и редактори – хора, които са от изключителна важност за литературата и които често остават в сянката на писателите. Неин водещ ще бъде Марин Бодаков, който ще очертае своеобразна карта на някои от най-важните редакции от литературната и културна периодика. Този Литературен маршрут ще се проведе на 16 юни от 18:30 ч., а началната му точка ще бъде ул. „Ангел Кънчев“ 5.

През следващите месеци водещи на Литературните маршрути ще бъдат Лора Шумкова, Катя Зографова, Уил Бъкингам, Владимир Игнатов, Пламен В. Петров, Петя Кокудева, Димитър Кенаров и Пламен Дойнов. Тази година фондация „Прочети София“ ще възстанови паметната плоча (изчезнала преди години) на писателя Константин Константинов на мястото, на което той е живял със сестра си – художничката Донка Константинова. Миналата година фондацията възстанови паметната плоча на Николай Лилиев. Да създава места на паметта, свързани с литературата в столицата, се превръща в една от основните каузи на фондацията.

Програма май-юни:
Литературен маршрут, посветен на сп. „Мисъл“ и сп. „Златорог“
Водещ: Михаил Неделчев
26 май | 18:30 ч. | Ул. „Хан Аспарух“ 67

Детски литературен маршрут
Водещ: Зорница Христова
29 май | 11:00 ч. | Националния археологически институт с музей при БАН

Радой Ралин – безпощадният заговорник на смеха
Водещ: Калоян Праматаров
09 юни | 18.30 ч. | площад „Радой Ралин“, кв. Изток (бившето кино „Изток“)

Литературен маршрут, посветен на литературни критици и редактори
Водещ: Марин Бодаков
16 юни | 18:30 ч. | ул. „Ангел Кънчев“ 5

Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване. За Детския литературен маршрут се заплащат билети на Националния археологически музей.

  • Литературни маршрути „София“ е проект на Фондация „Прочети София“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Събитията от програмата се реализират с подкрепата на Столична община – Лятна програма.