Лина Никол в навечерието на Джаз фестивала в Банско: „Музиката възпитава вкус и култура“

Лина Никол в навечерието на Джаз фестивала в Банско: „Музиката възпитава вкус и култура“

„Слушайте джаз – много и все повече! Ходете на джаз фестивали! Музиката възпитава вкус и култура.“ – призова слушателите на Джаз ФМ певицата Лина Никол, която на 7 август, в сряда, ще открие втората вечер на Джаз фестивала в Банско. Животът й с музика започва, когато е на 5 години и вече учи пиано, а от тогава насам се самообразова. Дълго време живее в Норвегия, а певческия си талант започва да реализира преди пет години благодарение на приятелството си с Радослав Славчев – Riverman. „Чрез него се запознах с останалите музиканти. Нашата група се сформира много непринудено – първо станахме приятели, а след това им предложих да свирим заедно.“ – разказа Лина Никол в предаването All-Time Jazz Masters.

В групата на Лина Никол са Александър Славчев – китара, Радослав Славчев – Riverman – бас и вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Богомил Енчев – барабани, Божидар Василев – тромбон и ефекти. „Наистина съм щастлива да работя с тях, защото и те слушат и правят музиката, която аз правя и харесвам – аренби, соул, фънк. В това отношение доста се усещаме.“ – щастлива е да е с тях Лина Никол. В свят, в който стиловете се срещат и преплитат, е трудно да се даде конкретно определение на облика й – в джаза, който изпълнява, поп музиката е немалка част, във фразирането има влияния от аренби музиката, която слуша, а в крайния резултат се усеща и доза фънк.

Сред нейните вдъхновители са Стиви Уондър, Франк МакКом, Шака Кан, Дони Хатауей, Алиша Кийс. С Франк, изпълнителя на Another Day, тя по-рано записа песен – All I Need, която ще чуем в програмата на участието й заедно с любими кавъри. Ще прозвучат също и композиции от краткосвирещия й албум от 2015 г., както и песни, които до момента не сме чували на живо. През годините Лина Никол записва и дует с Росен Кукошаров, както и песен за албума на TromBobby. В момента тя подготвя нова фънки песен – като „нещо по-различно“ я определя тя. „Работя с много талантлив човек, който продуцира записа – Боян Ангелов. И двамата сме в голяма еуфория“.

Една от песните й – Moving Mountains, е за силата на жените и споделя биографичен момент: „Песента отразява лични преживявания и посланието е, че една жена, колкото е уязвима, толкова може да бъде изключително силна. Когато си мисли, че е на прага на силите си, винаги се оказва, че има още – и тя успява да преживее доста неща. Този текст е доста специален за мен, защото отразява период от живота ми, в който съм имала трудности. Това бе изразът на моите емоции.“ – разказва Лина Никол.

Минути след края на предаването получих имейл от Милчо Левиев, в което той пишеше: „Прекрасна певица-музикант. Моля, поздравете я от мен и ѝ кажете, че прави прекрасна музика!“ Когато предадох поздравите на Лина, тя развълнувано отговори: „За мен Милчо Левиев винаги е бил истинско вдъхновение!“

  • Предаването All-Time Jazz Masters от края на юни с интервю с Лина Никол и с нейната музика можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

Снимка: фейсбук страницата на Лина Никол

И още за новото издание на Джаз фестивала в Банско на Jazzfm.bg:
- Подробности за програмата.
- Мейсио Паркър свири в първата фестивална вечер.
- Интервю с Кръстника на суинга Рей Джелато.
- Сара Джейн Гиоти идва с „всеобхватно изследване“ на бразилските жанрове шору, боса нова и самба.