Личности и творци със собствен облик: изложба представя 25 дипломирани магистри от Факултета за изящни изкуства на НХА

Личности и творци със собствен облик: изложба представя 25 дипломирани магистри от Факултета за изящни изкуства на НХА

Интелигентни и чувствителни млади хора, модерни, с адекватни послания – така поемат по пътя си в изкуството дипломираните магистри от Факултета за изящни изкуства на Националната художествена академия по оценката на декана проф. Светозар Бенчев. „Академията възпитава личности, творци, а едно от най-важните неща за твореца е собствената физиономия, собственият поглед към действителността – личната негова действителност, която той претворя в творбите си. Най-трудно се възпитават чувството за естетика, за мярка, за вкус, за високо професионално поднасяне на личната истина. В това отношение Националната художествена академия наистина държи първото място.“ – изпълнен с голямо удовлетворение от резултатите от труда на преподавателите и от постиженията на дипломираните магистри коментира проф. Бечев в студиото на Джаз ФМ.

Борислава Василева – Завихряния (специалност „Скулптура – форма и движение“)

Творбите на младите автори можем да разгледаме в изложба в галерия „Академия“ (ул. „Шипка“ № 1) до 12 март. Експозицията включва дипломни работи, проекти и разработки на общо 25 студенти от девет магистърски програми: „Живопис“, „Стенопис“, „Скулптура“, „Скулптура – форма и движение“, „Графика“, „Плакат“, „Визуална комуникация“, „Фотография“ и „Арт терапия“.


Борислав Борисов – от ляво надясно – „Солници“, „Изгарям“ и „Златната река“ (специалност „Живопис“)

„Годините в НХА бяха полезни с много търсене и много възпитание от страна на нашите преподаватели. Успяхме не само да се научим на нови неща, но и да достигнем до ниво на културен вкус, да се научим да ходим често в галерии и музеи, да гледаме примери.“ – казва дипломираният магистър Ивайло Тодоров, който под ръководството на видния ни график проф. Иван Газдов създава проект за визуална идентичност на Столичния градски транспорт – табла, табели и серия от пет билета.


Ивайло Тодоров – Визуална идентичност на градския транспорт (специалност „Визуална комуникация“)

„Прецених, че ще бъде доста по-приятно на пътуващите в градския транспорт да има разнообразие и да оценят билетите не просто като нещо, което ще използват и ще изхвърлят, а като нещо, което ще им е приятно да виждат.“ – разказва той. На всеки от билетите е изобразен архитектурен обект – НДК, храм „Св. Александър Невски“, Орлов мост, Лъвов мост и статуята на Св. София. Така Ивайло Тодоров показва как нещо, което е толкова ежедневно, може да е красиво и да носи естетическа наслада.


В столицата той много харесва богатството на културни събития, наличието на много галерии, театри, музеи и кина, защото, както казва, „хората могат да намерят изкуство по своите интереси.“ Родна София го радва със своята зеленина, той я уважава град с история. „Градът има наследство и красиво настояще.“ – казва Ивайло Тодоров.

А с дипломния си проект той подхожда творчески към своя голяма любов: „Аз съм привърженик на софийския градски транспорт и много бих се радвал, ако хората по-често започнат да го използват. Той има много преимущества – екологичен е, осигурява бързо придвижване, вози те някой друг и не се изнервяш в трафика, имаш време да прочетеш някоя статия, да разгледаш града през прозореца.“

Малина Карадимова – „Енергийна конвергенция“ (специалност „Стенопис“), награда – специализация в Cite des arts

По време на откриването на изложбата деканът на Факултета за изящни изкуства проф. Светозар Бенчев съобщи имената на двамата наградени с творческа специализация в ателието на Националната художествена академия в Сите дез ар в Париж. Това са Северина Стоянова, магистърска програма „Живопис“, и Малина Карадимова, магистърска програма „Стенопис“.

От ляво надясно: заместник-ректорът на НХА проф. д. изк. Свилен Стефанов, наградените дипломанти Малина Карадимова и Северина Стоянова, деканът на Факултета за изящни изкуства проф. Светозар Бенчев, ректорът на НХА проф. Георги Янков.

„Това е едно от най-важните неща, които академията прави от 14 години насам за своите дипломници. Преподаватели и студенти се връщат в миналото и се запознават със съвремието чрез парижките музеи и култура, улиците и естетиката на града. Сите дез ар, на 100 м от Нотр Дам, е вдъхновяващо място за всеки художник. Колкото по-рано отидеш, толкова по-добре. Дълги години бе доста сложно за младия автор да попадне в такава среда. Ходиш по музеи, разхождаш се по улиците, правиш проекти, срещаш се с артисти, посещаваш отворени ателиета... Тези два месеца са много важни, защото се случва натрупване на критична маса, впечатления и идеи, които по-нататък дават силен тласък.“ – описа ползата от специализацията проф. Светозар Бенчев.

Северина Стоянова – „Вечер“ (специалност „Живопис“), награда – специализация в Cite des arts

Северина Стоянова е благодарна: „Това е прекрасно за един стартиращ художник на нашата и, надявам се, на световната сцена, и е много полезно. Париж е място, където се събират много култури, и е център на културата и нейното развитие. Там можеш да видиш изкуството от миналите векове и да установиш къде се намираш. Можеш да се срещнеш със своите колеги и да се съпоставиш с тях. Това е много важно!“

Северина Стоянова – „Жена наблюдава мъж“ (специалност „Живопис“)

Тя е дипломиран магистър в специалността „Живопис“ от ателието на проф. Андрей Даниел с асистент Константин Костов. Дълбоко цени това, че академията й е предоставила свобода да открие себе си и да се развие с идентичност и собствен почерк. В нейните творби времето спира и започва съзерцанието. Цялото ти същество е посветено на обекта, в който в този момент е твоето сърце: „Основен фокус на работата ми е точно това спиране на времето и анализиране какво представлява конкретната ситуация, извън всичко останало. Така по-чисто можеш да видиш връзките между хората, техните отношения, какви роли играят и какво представлява един човек.“ И колко красота има в един кратък момент!

  • Интервюто на Светослав Николов с проф. Светозар Бенчев и дипломираните магистри Северина Стоянова и Ивайло Тодоров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимки: авторът и НХА