Личност на годината на „Грами“ академията, Лайнъл Ричи е глас на безгласните в борбата срещу расовото неравенство

Личност на годината на „Грами“ академията, Лайнъл Ричи е глас на безгласните в борбата срещу расовото неравенство

„Седя в къщата на Майкъл Джексън, опитвайки се да напиша песента We Are the World. Кучето лае, а скорецът не спира да крещи „Млъкни!“ на кучето. В този момент забелязвам как албуми падат от лавицата. Поглеждам пак в тази посока – и виждам как питонът-албинос идва към мен. Развиках се като бяла жена! Майкъл ми казва: „Лайнъл, той просто иска да си поиграе с теб.“ Знам, че очаквахте по-духовен разказ за това как се появи песента We Are The World, но всъщност така я написахме в рамките на три дни.“ Това разказа Лайнъл Ричи на среща с публиката преди утре да се проведе галаконцертът по почитането му от Звукозаписната академия за неговия принос към благотворителността. Тази година Ричи бе избран за Личност на годината от асоциираната към „Грами“ академията програма MusiCares за подпомагане на музиканти, нуждаещи се от финансова помощ или медицински грижи. На церемонията песни на Ричи ще изпълнят Стиви Уондър, Джон Леджънд, Риана и много други. Цените на билетите са от 1500 до 1850 долара, а местата са ограничени. Затова Звукозаписната академия организира допълнителна среща с публиката, която бе водена от Кевин Спейси и на която Лайнъл Ричи разказа тази история. Входът за нея струваше едва 50 долара, а целта бе още хора да могат да станат съпричастни към каузата на наградите „Грами“.

Легендарният музикант разказа още за контекста, в който се е появила песента за набиране на средства за гладуващите в Африка. Поводът за написването й е въпрос, отправен към него от Хари Белафонте – той попитал защо има толкова много бели, които помагат на чернокожи, но няма много чернокожи, които помагат на чернокожи. Тогава Ричи се обадил на Куинси Джоунс, който в този момент бил с Майкъл Джексън, и така се появила идеята за песента, записана впоследствие с участието на над 40 музиканти.

Лайнъл Ричи има жив детски спомен за болката от расовото неравенство. Той разказа на публиката как като 9-годишно хлапе от Алабама баща му го завел в столицата Монтгомъри. Малчуганът без да се усети пил вода от улична чешма с табелка „Само за бели“. Когато бели мъже вдигнали скандал на баща му, той грабнал Лайнъл за ръка и побягнал. Години по-късно Ричи го попитал защо не се е бил, за да защити честта си. Баща му отговорил: „Имах избор – да бъда мъж или да бъда баща.“ С тези несправедливости Ричи си поставя за цел да се бори в живота. Той казва: „В момента, в който започнах да постигам успехи в музиката, стана още по-очевиден въпросът – как мога да бъда глас на безгласните.“

Лайнъл Ричи и Тина Търнър получават Грами през 1985 г.Лайнъл Ричи и Тина Търнър получават награди „Грами“ през 1985 г.

Галавечерята по присъждането на званието Личност на годината на MusiCares цели набирането на средства за подпомагане на творци, изпаднали във финансова безизходица. Тя се провежда за 26-и път и ще се състои два дни преди връчването на 58-ите награди „Грами“. Ще пеят освен Стиви Уондър, Джон Леджънд и Риана, също и Фарел Уилямс, Lady Antebellum, Люк Браян. През миналата година призът бе връчен на Боб Дилън. Снимки от концерта с участието на Нора Джоунс, Сюзън Тедески и Дерек Тръкс, както и много други, можете да разгледате тук. Сега Лайнъл Ричи бе избран, за да бъде почетен за неговата благотворителна дейност. „Много съм горд. Това за мен е най-високата чест в музикалната индустрия, защото означава, че си постигнал много в кариерата си. Дори нека да го кажа така – че си оцелял по пътя. Вече наградените са хора, отворили пътища напред – Барбра Страйсенд, Боб Дилън, Пол Макартни... Когато навлизах в музиката, исках да съм като тях. Това признание за мен е всичко – ти си на върха на музиката, но също така и допринасяш към спасителната мрежа за колеги, изпаднали в трудности.“ Водещ на събитието ще бъде телевизионната звезда Джими Кимъл, който е сред най-горещите почитатели на Лайнъл Ричи.

Лайнъл Ричи сподели с публиката на дискусията завчера за още една среща с човешката слабост. Той не е искал да излиза от създадената в студентските години група Commodores, но е бил принуден от завистта на колегите си. Въпреки желанието му да развива паралелно солова и групова кариера, успехът на песните от дебютния му самостоятелен албум породил завист у другите и те го прогонили от групата. На това той отговорил с любов. Същата любов към музиката и към публиката, помогнала му да създаде песни, които всеки е готов да запее. Затова към изявата си от фестивала „Гластънбъри“ през миналото лято той се завръща с думите: „Беше като караоке. Никога не съм бил по-щастлив на сцената!“

Междувременно от „Грами“ академията обявиха, че наградата за Запис на годината ще бъде връчена от Върдин Уайт, Ралф Джонсън и Филип Бейли от Earth, Wind & Fire. Така те ще почетат наследството на Морис Уайт, който миналата седмица почина след дълго боледуване. Earth, Wind & Fire са сред тазгодишните носители на Почетната награда „Грами“ за цялостни постижения.

Снимки: фейсбук профила на Лайнъл Ричи