Лична, споделена с радост и вълнение – музиката на „Пловдив джаз фест“

Лична, споделена с радост и вълнение – музиката на „Пловдив джаз фест“

„Пловдив джаз фест“ тази година ни среща с любимите Кърт Елинг, Виктория Толстой и Розалия де Соуза, представя ни премиерно проекта на четири български джаз дами – Белослава, Хилда Казасян, Мирослава Кацарова и Андрония Попова – Рони, както и още един специално сформиран за фестивала състав – „Октет Пловдив“, вълнува ни с музиката на JP3, отвежда ни на срещи със словото, изобразителното изкуство и вокалното майсторство. Домакин на основните концерти е Дом на културата „Борис Христов“, а съпътстващите събития са в Beebop Café и клуб „Петното“. Организатор на фестивала е Община Пловдив съвместно с „Блу Ем“ на Мирослава Кацарова. „Всичко е лично в този живот. Направихме списък на всички артисти, които искаме да чуем на живо тук, до нас, в Пловдив. Посегнахме към абсолютно всички. Повечето от артистите бяха заети между 2 и 6 ноември, но всички искаха да дойдат в Пловдив, в този град с богата история.“ – разказва Мира за подготовката на фестивала в интервю по Джаз ФМ. Нашето радио е медиен партньор и за дните на фестивала ще преместим студиото си там, за да ви срещнем с всички артисти и да споделим със слушателите празничното настроение.

Кърт Елинг ще пее на откриването на „Пловдив джаз фест“ – и ще отпразнува с нас своя рожден ден. Концертът на певеца с неговия квинтет е на 2 ноември. „Той е много интересен певец, защото е съчетал рядко срещани качества – великолепен глас, техническа способност и виртуозност, която е развита до безпределност, а от друга страна – е много интелигентен. Това като съчетание дава лека и естествена музика, с много чувство за мяра и вкус.“ – споделя своите усещания за неговата музика Мирослава Кацарова. Кърт Елинг гостува с новия си албум Passion World, като ще включи в концерта и най-обичаните от публиката други негови песни.

Кърт Елинг пее за любовта и загубата, щастието и тъгата в новия си албум Passion World, вдъхновен от музиката по целия свят

С лекота се отличава и музиката на Розалия де Соуза. Със своите изпълнения на 6 ноември тя ще върне лятото в Пловдив. В началото на музикалния й път я подкрепи Никола Конте, с когото тя записва години наред, но в Пловдив ще пристигне с акустична група – със своите музиканти от Италия и от Лондон. Мира разказва за това развитие: „Никола Конте я кани за неговите прочути експерименти, в които свързва боса нова с електроника, и така се получава много привлекателна еклектика от екзотична музика, но и от нещо европейско, с любимите на продуцента препратки към филмите. Кинематографичната линия в музиката на Никола Конте Розалия де Соуза ще пренесе у нас с акустични инструменти.“

Слънце и модерност в музиката на Розалия де Соуза

Топлото южно настроение на бразилската музика във вечерта на 6 ноември ще задържи Brazil Acoustic с Павлета Семова от 22 ч. в Beebop Café. В другите допълващи основната програма концерти ще чуем Southwick (4 ноември, Beebop Café) и Павел Терзийски с SkilleR & Logozarov Trio (5 ноември, клуб „Петното“).

Когато целият живот звучи като слънчева, ведра, жизнерадостна и закачлива боса нова – Vontade е дебютен сингъл на Павлета Семова

На 3 ноември отново ще има само основен концерт, защото той ще е доста по-дълъг – ще е посветен на вокалното и инструменталното изпълнителско изкуство. Първо ще чуем децата от хор „Детска китка“ под диригентството на Яна Делирадева, които ще изпълнят джаз песни, аранжирани само за детски гласове. След това на сцената ще излязат „Октет Пловдив“ и JP 3. Първата формация е създадена специално за фестивала по идея на Мирослав Турийски. В състава влизат още Александър Леков, Димитър Льолев, Мартин Ташев. „Те се събират, защото всеки един от тях е роден в Пловдив. Те сега концертират в различни формации, но продължава да ги свързва приятелството. Те са нашите повдивски момчета, които сега са навсякъде.“ – радва се за тях Мира. Музикантите от JP 3 след това ще представят новия си албум.

JP3 в търсене на смисъл и чистота в новия албум на триото Between The Worlds

Личните пристрастия на Мирослава Кацарова към Виктория Толстой се коренят в предложението на Румен Тосков – Рупето на концертите си те да представят песента Upside Out. Тя си спомня: „Рупето ми каза, че тази песен трябва да я изпълним заедно. Имах навика да отлагам много от нещата, които той ми даваше като идея да ги изпълняваме заедно. Един ден го послушах, научих тази песен и усетих, че тя едва ли не е писана за моя глас. Когато изпълних песента за първи път в компанията на неговото пиано, нещата станаха магични.“ На 5 ноември с Якоб Карсон Виктория Толстой ще представи новия си албум A Moment of Now. „Тя е изключително лирична певица. Преди няколко години я слушах с Якоб Карлсон в Германия. Тя е много магнетична на сцената. И е много земна и естествена – разговаряше с нас и пи бира със слушателите след концерта. Виктория Толстой е човек, който разсъждава за нещата от живота и има какво да каже, когато се качи на сцената.“ – споделя Мира.

Кристалният глас на Виктория Толстой и виртуозното пиано на Якоб Карлсон преобразяват в A Moment Of Now произведения от класическата, джаз, фънк, рок и поп музика

Тя също ще излезе на сцената на „Пловдив джаз фест“, когато заедно с Белослава, Хилда Казасян и Андрония Попова-Рони на 4 ноември ще представи „Четири дами пеят джаз“. „Обичаме тази музика, вдъхновени сме от нея, посветили сме търсенията си на този жанр, посветили сме се на този начин на мислене. Това са дами, които много харесвам – всяка от тях със своята чувствителност и своя колорит. Накрая всички ще излезем на сцената и ще изпеем нещо заедно, което ни е важно. И което е най-хубаво за един фестивал – да има обмен на енергии, да има творчески търсения, да бъдеш смел – да излезеш на сцената и да направиш нещо, което досега не си правил.“ – обяснява Мира идеята на този концерт. От двата специално създадени за фестивала проекта тя споделя, че очаква да бъде изненадана.

Художници, които обичат джаза и рисуват своите картини на фона на тази музика – Атанас Хранов, Николай Няголов, Румен Жеков, Румен Нечев, Пламен Русев, Камен Старчев и Валери Чакалов участват в изложбата „Джаз формат“, която може да бъде видяна в Дом на културата „Борис Христов“ от 2 до 6 ноември. Изложбата се организира съвместно с галерия U.P.A.R.K., а поканата към творците отправя Радост Коцева.

На 5 ноември от 18 ч. в „Петното“, точно преди концерта на Виктория Толстой – праправнучка на Лев Толстой, програмата на „Пловдив джаз фест“ ще бъде обогатена с още слово. На среща с писатели под мотото „Думи върху звуци“ в клуб „Петното“ ни кани Катя Атанасова. Самата тя, както и Недялко Славов, Васил Балев, Невена Цанева, Слави Томов, Иван Ланджев и Димитър Ганев ще прочетат откъси от свои творби. Музикалната среда ще бъде в ръцете на Константин Кацарски (Koka Mass Jazz) от група „Блуба Лу“.

Специално място в „Пловдив джаз фест“ има публичната лекция, която ще изнесе Анете Гьорес. „Тя е много вълнуваща дама. Имах възможността да се докосна до нейната философия и специфична теория по отношение на вокалното изкуство.“ – обяснява поводът да я покани Мирослава Кацарова. Един от най-добрите съвременни преподаватели по вокално майсторство в Европа, Анете Гьорес живее и работи в Берлин и ще бъде в Пловдив по цялото време на фестивала. На 3 ноември от 11 ч. в Студио 1 на Радио Пловдив тя ще изнесе открита лекция за това как гласът може истински да изрази духа и личността. Млади певци ще могат да се докоснат до нейната магнетична и ефективна теория за развитието на гласа по време на тридневен майсторски клас в Дом на културата „Борис Христов“ от 4 до 6 ноември. Гостуването на Анете Гьорес в Пловдив се осъществява в партньорство със създадената от оперната певица Ина Кънчева фондация „Културни перспективи“ и организацията „БГ Семинари“.

Случващото се на „Пловдив джаз фест“ ще проследим съвсем отблизо в ефира на Джаз ФМ, тъй като фестивалът ще бъде наш дом в празничната седмица.

Подробности за фестивала и участниците можете да откриете на Plovdivjazzfest.com. Билетите за концертите в залата на Дом на културата „Борис Христов“ са достъпни в мрежата на Eventim. Билетите за концертите в клуб „Петното“ и Beebop Café ще се продават на място. Публичната лекция на Анете Гьорес, литературното събитие и изложбата са с вход свободен.

На снимката: Кърт Елинг. Автор: Анна Вебер