Лиана Антонова, Ангел Заберски, Вили Стоянов, Юли Дамянов и Димитър Косев са сред носителите на наградата „Златно перо“ тази година

Лиана Антонова, Ангел Заберски, Вили Стоянов, Юли Дамянов и Димитър Косев са сред носителите на наградата „Златно перо“ тази година

Легендарната певица и актриса Лиана Антонова ще получи наградата „Златно перо“, която Класик ФМ от bTV Radio Group връчва заедно с галерия „Макта“. Церемонията ще се проведе на 22 май под купола на Ларгото от 16 ч. при свободен вход. Събитието е сред акцентите на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“ и Министерството на културата, част от Календара на културните събития на Столичната община. Отличията „Златно перо“ се присъждат за 24-и път и отбелязват приноса на видни творци и преподаватели към българската култура и изкуство. Лиана Антонова е прочута със своята роля във филма „Старинната монета“, в който със Софийския естраден оркестър изпълнява една от незабравимите балади „Любовта е море“. През годините тя има записи в България, Румъния, Полша и Югославия, а пътят й я води до различни страни по света, сред които Австрия, Съветския съюз и Съединените щати, където пее в Ню Йорк и Лас Вегас.

Ангел Заберски, току-що издал новия албум на триото си с Борис Таслев и Стоян Янкулов – Стунджи Like Jazz 2, също получава брошката с формата на писец и изработена от 24-каратово злато.

Тромбонистът Вили Стоянов е в основата на безброй музикални събития и като организатор, и като инструменталист – сред редовните срещи с музиката, на които той ни кани, са събитията в бар „Фотосинтезис“ всяка сряда вечер. Вили продължава да ни радва и да ни призовава да празнуваме със своя проект Brazz ViliDJ, а на 15 юни ще гостува на фестивала „Джаз под звездите на Деветашкото плато“, който се провежда на поляната край пещерата Гарваница между селата Кърпачево и Горско Сливово. Вили Стоянов е диригент на Духовия оркестър на Националното музикално училище, както и на Младежката формация към Центъра за подкрепа на личностното развитие „Общински детски комплекс – Велинград“.На церемонията в сряда той ще поднесе музикално изпълнение.

Диригентът Юли Дамянов често е начело на изявите на Софийския духов оркестър и води спектакли в Националния музикален театър, а през тази година празнува своята 60-а годишнина.

Младият диригент Димитър Косев е виенски възпитаник и само за няколко години остави трайна следа с присъствието си в културния живот в разнообразни жанрове, на различни сцени и в многобройни изяви на своя талант като диригент, пианист, перкусионист и басист. Щатен диригент в оперите в Русе и Стара Загора и гостдиригент в Националния музикален театър, през изминалия уикенд той дирижира концертите Accept & Orchestra в Античния театър в Пловдив, от които групата ще издаде концертно дивиди. Скоро той продължава турнето в страната на проекта „Фалшив герой“ с музиката на Тодор Колев с втори концерт в София на 6 юни в Зала 1 на НДК, а в началото на юни ще гостува на Казанлък с проекта „Джазоспекция“ с музика на Клод Болинг и кадри от филма „Барака“ (на 2 юни от 18 ч. в Етнографски комплекс „Дамасцена“ в Скобелево). Димитър Косев е автор и диригент на концертите в Старозагорската опера с хитовете на „АББА“, „Куийн“ (следващи дати: на 23 май в операта в Стара Загора, на 9 юни в Летния театър във Варна и на 16 юли на крепостта Туида в Сливен) и „Уайтснейк“, „Дийп Пърпъл“ и „Рейнбоу“, част от които са с групата „Кикимора“ на Николо Коцев. Наскоро той дирижира симфонични концерти на „Сигнал“ и „Диана експрес“, а му предстои изява с Панайот Панайотов (на 19 юни с Русенска филхармония). Сред съставите, пред които е заставал като диригент, е Оркестърът на Румънското национално радио. Като кийбордист и перкусионист Димитър Косев участва заедно с басиста Ивайло Звездомиров и барабаниста Теодор Янков в проекта Funk Connection.

Сред другите носители на „Златно перо“ тази година са композиторът Стефан Димитров, певците Васил Найденов и Добрина Икономова, цигуларката Мила Георгиева и пианистката Пламена Мангова, оперният режисьор Славчо Николов, писателката Здравка Евтимова, актьорът Владимир Пенев, примабалерината и балетен педагог Красимира Колдамова, хореографът на Националния музикален театър Светлин Ивелинов, актрисата, драматург и писател Здрава Каменова, изкуствоведът проф. Чавдар Попов, архитектът Станислав Константинов, кинооператорът Константин Занков. „Златно перо“ се присъжда и на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ за неговата 115-а годишнина, на Софийската филхармония по повод 90-ата й годишнина, на БНТ послучай 60 години от основаването й. Двадесет и четвъртата награда се определя от слушателите на Класик ФМ.

Програмата на церемонията ще включва изпълнения на някои от артистите – носители на почетния знак, а началото ще дадат звънките гласове на децата от вокална група „Сладки пуканки“ с Химна на Кирил и Методий. Водещ ще бъде журналистът от Класик ФМ Георги Митов, а някои от отличията ще връчат предишни носители на наградата.