Ленард Коен, Майкъл Бубле и Моли Джонсън са сред номинираните за канадските награди „Джуно”

Ленард Коен, Майкъл Бубле и Моли Джонсън са сред номинираните за канадските награди „Джуно”

Ленард Коен, Майкъл Бубле и Моли Джонсън са сред популярните от ефира ни артисти, които се борят за отличия в 19-те категории на канадските музикални награди „Джуно”. Победителите ще станат ясни на 15 март на церемонията, която ще се проведе в градчето Хамилтън край Торонто. Връчваните от Канадската академия за звукозаписно изкуство и наука награди през тази година особено ярко отличават приноса на младите артисти – сред 179-мата номинирани има 86-ма, чиито имена за първи път се появяват сред претендентите.

Конкуренти за Наградата на почитателите са Ленард Коен и Майкъл Бубле. През миналата година 80-годишиният ветеран ни поведе на духовно пътешествие с новия си албум Popular Problems, в който сподели тревогите на хората за света днес и ни даде облекчение за душата, създавайки красота със своя топъл и уверен, хипнотичен и завладяващ глас. Коен е номиниран за „Музикант на годината”, заедно с Браян Адамс, а Popular Problems е с номинация за „Албум на годината”.

Истинско духовно преживяване с Ленард Коен и новия му албум Popular Problems

Година преди да отбележим един век от рождението на Били Холидей, Моли Джонсън й посвети албума си Because of Billie. Често се посочва сходството в гласовете на двете изпълнителки, но като стил на изразяване те са толкова различни – страданието и блянът са водещи при Били Холидей, а хуморът и щастието – при Моли Джонсън. Because of Billie включва 14 вдъхновени интерпретации на прочути песни на Лейди Дей – албумът е създаден за четири дни, като всички пиеси са записани на един дъх.

Споделяйки, че е певица заради Били Холидей, Моли Джонсън посвещава на Лейди Дей албума си Because of Billie

Сред номинираните за поп музика виждаме името на младата Ники Янофски, която уверено навлезе в света на музиката, водена от ментора си Куинси Джоунс. С течение на времето Ники Янофски преориентира своята аренби музика от джаз към поп звученето – и така не успя да ни впечатли с новия си албум Little Secret.

Предстои да разберем кой е изпълнителят, който ще бъде въведен тази година в Залата на славата на канадската музика. Академията за звукозаписно изкуство и наука отличава най-забележителните творци на страната от 1978 г. насам. Първи въведени в Залата на славата са Гай Ломбардо (посмъртно) и Оскар Питърсън. През годините са добавени имената на Пол Анка, Джони Мичел, Нийл Янг, Глен Гулд, Ленард Коен, Мейнард Фъргюсън, Дейвид Фостър, Браян Адамс, Шаная Туейн, Кей Ди Ланг.

Наградата за хуманитарна дейност на името на Алън Уотърс получава групата Rush. Президентът на Канадската академия за звукозаписно изкуство и наука Алйн Рийд посочи: „Забележителни са всеотдайните усилия, които музикантите от Rush положиха през годините, за да помогнат на безброй благотворителни организации. Тяхната упоритост и силният им дух са вдъхновение за всички нас и ги поздравяваме за изключителната дейност”. Снощи бе обявено, че мениджърът на Rush Рей Даниълс ще бъде отличен с Наградата за специални постижения, която отбелязва приноса на личности към канадската музикална сцена. Рей Даниълс е президент на независимата звукозаписна компания Anthem Entertainment Group. „Благодарен съм, че колегите ми дават своето признание за това, което обичам и правя със страст още от тийнейджър. Споделям тази чест с хората, които са с мен от самото начало – членовете на групата Rush” – каза той.

Междувременно стана ясно, че на връчването на наградите „Грами” тази година ще пеят номинираните Тони Бенет и Лейди Гага, Хозиър и Ани Ленъкс, Джеси Джей и Том Джоунс (единственият без номинация от споменатите артисти). Техните сътрудничества, както и изпълнението на носителите на „Грами” Адам Ливайн и Гуен Стефани, са част от така наречените „Грами моменти”, в които Академията за звукозаписно изкуство събира най-отличилите се през годината изпълнители. Сред другите музиканти, които ще пеят на церемонията, са Джон Леджънд и Комън, които получиха наградата „Златен глобус” за песента Glory от филма „Селма”. Те също така ще я представят на церемонията по връчването на наградите „Оскар”, където имат шанс да спечелят статуетката в категорията за „Най-добра песен”. По традиция bTV Cinema пряко ще излъчи церемонията по връчването на наградите „Оскар”. За да се потопим изцяло в магията на седмото изкуство, по този канал ни очакват 51 срещи с най-добрите образци в индустрията - 32 заглавия, носители на наградата, и 17 филма с номинации за престижната статуетка.