Ленард Коен – Артист на годината с Албум на годината на канадските музикални награди „Джуно“

Ленард Коен – Артист на годината с Албум на годината на канадските музикални награди „Джуно“

Ленард Коен спечели посмъртно най-престижната канадска музикална награда „Джуно“ за артист и за албум на годината и остана с две номинации – за алтернативен албум и за автор. Церемонията се проведе в неделя в 13-хилядна зала в столицата Отава, бе водена от Браян Адамс и бе с участието на премиера Джъстин Трюдо, който отдаде почит към легендата. През 2013 г. Ленард Коен за първи път бе обявен за Артист на годината на наградите „Джуно“.

Това бе всичко от Ленард Коен. И то е толкова много!

Статуетката за Албум на годината за You Want It Darker получи синът на Ленард Коен – Адам, който е копродуцент на албума, излязъл 3 седмици преди смъртта на твореца. Придружен от 10-годишния си син Касиус, той започна с шега: „Баща ми винаги е казвал, че ме вижда в бъдеще с „Джуно“ в ръце. Разбира се, то се оказа неговото!“ Залата възторжено прие думите му, че макар да е бил звезда от световна величина, баща му винаги е изтъквал канадския си произход.

А той, животът, си е светъл – You Want It Darker на Ленард Коен е за неумението да ценим този дар

Преди това на сцената бе премиерът Джъстин Трюдо, който дефинира въздействието на Коен с думите: „Той говореше на съзнанието, на тялото, на душата.“ Трюдо разказа, че музикантът е бил един от близките на баща му (бившият премиер Пиер Елиът Трюдо), които са носили ковчега му. „Спомням си, че прегръщах всички, дошли на погребението. Прегърнах Ленард и тази вечер разбрах: „Голям човек е, но не го бива да прегръща.“ Публиката посреща думите със смях, а при представянето на музикалния трибют към Коен Трюдо посочи специално текстовете на песните му – нарече ги „извън рамките на времето“, заради които музикантът ще бъде винаги сред нас.

You Want It Darker остана с номинация в категорията „Албум с алтернативна музика“. За песните си You Want It Darker, It Seemed the Better Way и Traveling Light Коен имаше и номинация за автор.

На гала церемонията, на която Ленард Коен бе обявен за Артист на годината, Адам разказа, че баща му е предрекъл избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. „Тогава той използваше марихуана за медицински цели и ние си помислихме, че съзнанието му е замъглено, затова посрещнахме думите му с бурен смях.“ – разказва той. Както винаги пророк – само ден след като Ленард Коен почина, Доналд Тръмп спечели изборите.

В джаз категориите Бриа Сконбърг, която е от Канада, но вече 6 години работи в Ню Йорк, спечели за вокален джаз албум с едноименния Bria. След няколко албума, издадени от малки фирми, за първи път тя работи с голяма музикална компания – Бриа бе включена в каталога на лейбъла OKeh на Sony. Нейният чар на сцената е да редува пеене със свирене на тромпет.

Солов джаз албум на годината е Written in the Rocks на Рене Рознес, а джаз албум на група – Twenty на Metalwood. Тази фюжън формация прекрати работа преди 14 години след излизането Chronic през 2003 г., а първата си награда „Джуно“ получи преди 20 години.

Пълният списък с номинирани и наградени можете да видите тук.

Снимка: фейсбук страницата на Ленард Коен