Лейла Хатауей, Джазмия Хорн и Кори Хенри са хедлайнерите на A to JazZ тази година

Лейла Хатауей, Джазмия Хорн и Кори Хенри са хедлайнерите на A to JazZ тази година

За осмото издание на фестивала A to JazZ в София пристигат Лейла Хатауей, Джазмия Хорн и Кори Хенри с групата си The Funk Apostles. Фестивалът ще се проведе от 6 до 8 юли на обичайното място – Южен парк 2, отново при свободен вход. Джаз ФМ е медиен партньор.

Прочутата с невероятния си певчески талант и с модерната си социално ангажирана музика Лейла Хатауей ще пее в първата фестивална вечер. Дъщеря на Дони Хатауей, тя носи музиката във вените си. Удостоена е с 5 награди „Грами“. В София ще сме сред първите, чули на живо новия й албум honestly. През годините се помнят сътрудничествата й с Фарел Уилямс и Кендрик Ламар, както и изявите й на една сцена със Стиви Уондър, Принс, Мери Джей Блайдж и много други.

Богати, че сме живи – Лейла Хатауей записа албума Live за вярата, стремежа и действието за по-добър свят

Голямото име на младия джаз Джазмия Хорн ще пее в съботната вечер. Тя вече има първата си номинация за „Грами“, а на церемонията по връчването на отличията впечатли публиката с изпълнението си на Moanin’. След като през 2015 г. младата изпълнителка спечели първо място в престижното състезние на Thelonious Monk Institute of Jazz, започват да я сравняват с велики гласове от ранга на Бети Картър, Сара Вон и Нанси Уилсън. По време на европейското си лятно турне, част от което е и България, Джазмия ще ни представи току-що излезлия си албум A Social Call.

Роди се нова звезда на джаз музиката - Джазмия Хорн е възхитителна в дебютния си албум A Social Call

Акцентът в последната вечер на A to JazZ тази година ще бъде Кори Хенри с неговата група The Funk Apostles. Той е познат на почитателите на джаза от оркестъра Snarky Puppy, обявен от списание Rolling Stone за една от най-многопластовите групи на планетата. Хенри е носител на две награди „Грами“ за работата си с групата, но след 2012 г. е пътувал на турнета или записвал с всеки – от Брус Спрингстийн и The Roots до P. Diddy и Йоланда Адамс. У нас джазменът ще излезе на сцената с любимия си „Хамонд“ орган B3 от 1973 г. и редом с The Funk Apostles – формация от музикантите, които е срещнал през годините.

Музиката в звездния албум на Snarky Puppy - Family Dinner Volume Two, ни приобщава и превръща в едно голямо семейство

На фестивала A to JazZ тази година ще чуем още звездното трио от Люксембург Dock in Absolute, международния джаз оркестър JM Jazz World Orchestra, воден от носителя на „Грами“, тромбонист и композитор Луис Бонила, както и фюжън състава Daunius Pulauskas Group от Литва.

Сред българските артисти са Милица Гладнишка с Мишо Йосифов секстет, етноджаз проектът „ГлоБалКан“, електросоул новаторът TromBobby, Лили Илиева с „Минимум квартет“ и българо-американската соул-фънк формация Two Cities One World.

Входът за A to JazZ Festival е свободен благодарение на изключителната подкрепа на Столичната община, Министерството на културата и фондация „Америка за България“.

На снимката: Лейла Хатауей