Легенди на китарата, млади артисти и многообразие от жанрове на GuitArt Festival

Легенди на китарата, млади артисти и многообразие от жанрове на GuitArt Festival

Международният китарен фестивал GuitArt Fest идва с основни концерти, допълнителни музикални събития, майсторски класове и образователни срещи в четири дни от днес до неделя в Пловдив.

Основните концерти започват с изявата тази вечер в Първо студио на Радио Пловдив на един от най-добрите китаристи в света – Аниело Дизедерио. „Той е един от моите любими класически китаристи. Много ми харесва неговото дълбоко и искрено свирене. Обявен е за един от най-големвите виртуози на класическата китара, дори го сравнят с Паганини, чиито произведения за китара той интерпретира по неповторим начин.“ – коментира в студиото на Джаз ФМ организаторът Христо Коликов. Музикантът ни е познат от редица формации, най-вече от Del Padre, където работи с творческия псевдоним Кристо.

В майсторския клас на Аниеле Дезидерио ще се включат млади таланти, спечелили конкурси от платформата Eurostrings. Тя се финансира по европейската програма „Творческа Европа“ и обхваща 18 фестивала в цяла Европа. Концертът на част от младите таланти е утре вечер в Кукления театър, където ще свирят поотделно и в общ камерен състав, като в програмата по регламент е и творбата на национален композитор, в случая – Росен Балкански. Сред участниците е Георги Димитров, който миналата година спечели конкурса, ненавършил още 18 години. Отново по регламент всеки фестивал осигурява по една стипендия за участник в конкурса, който тази година ще се проведе в неделя в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – партньор на фестивала. Победителите от миналата година ще дадат и майсторски класове на студентите в академията, на учениците от Музикалното училище, а също така и ще изнесат образователни концерти, включително в детска градина.

Основната програма на 26 октомври продължава с танго триото ACordBass, в което свирят семейството Ирина-Калина Гудева (контрабас) и Георги Василев (китара) заедно със Стефан Чапуис (бандонеон). В спектакъла им в Кукления театър са включени и поезия и мултимедия. Георги Василев също така участва с майсторски класове.

В последния концерт на 27 октомври ще чуем легендарния Яманду Кошта, четири пъти номиниран за наградата „Грами“. „Още от малък е определян като вундеркинд. Той хваща китарата на 5 години и не се разделя с нея. Ямандо свири на 7-струнна китара. Музиката извира от него, той е неин проводник. Когато импровизира на сцената тръгва от някъде и не е ясно докъде ще стигне. Затова никога за неговите концерти не можеш да кажеш: „Това вече съм го слушал.“ Свирил е с най-големите музиканти като Боби Макферин и Ришар Галиано, а Пако де Лусия го аплодира на крака, когато слуша негов концерт в Бразилия с цялото си семейство.“ – разказа Христо Коликов. Концертът е в Дом на културата Борис Христов.

След основните концерти – от 21 ч. започва късна вечерта програма в Bee Bop Café. Първата вечер ще чуем музикантите от триото T.O.L. – те са негови лични приятели, с които се познава от Залцбург. У нас те пристигат със съдействието на Австрийското посолство. На следващата вечер четвъртия си албум представя проектът на д-р Милен Врабевски Intelligent Music. В групата са Стоян Янкулов – Стунджи, Бисер Иванов, Боби Косатката, Иво Стефанов, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев, Лина Никол и Самуел Ефтимов. На 26 октомври публиката ще танцува с проекта Tango Cats, а Кристо ще изпее няколко песни.

Фестивалът GuitArt Fets се подкрепя от Министерството на културата и Община Пловдив.

  • Чуйте интервюто на Светослав Николов с Христо Коликов чрез бутона „Аудио“.